Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Na Dolenjskem bo nastala največja slovenska zadruga

Piše: M.K.

Čas objave:
03.07.2020 13:03

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji so včeraj na okužbo z novim koronavirusom testirali 1274 oseb in potrdili 16 pozitivnih primerov. V bolnišnicah je 10 bolnikov s covidom-19, kar je eden več kot v sredo. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako nihče ni umrl.

V ZDA so včeraj potrdili rekordnih 50.700 novih primerov okužbe s koronavirusom, ki rastejo v 40 od 50 zveznih držav. Zmanjšujejo se le na severovzhodu ZDA, ki je bil aprila najbolj prizadet, ter v Nebraski in Južni Dakoti. Najhuje je v Arizoni, Teksasu, Floridi in Kaliforniji, odkoder prihaja na dan več kot polovica pozitivnih testov v ZDA.

KRKA DOMA: Vodstvi zadrug KZ Krka in KZ Trebnje, ki spadata med največje v državi, sta v Trebnjem včeraj podpisali pismo o nameri pripojitve omenjene novomeške zadruge k trebanjski. Na Dolenjskem bo tako nastala največja zadruga v Sloveniji, zaposlenim in članom KZ Krka, ki se vrsto let ne more otresti izgube, pa se obeta boljša prihodnost. Direktor KZ Trebnje Stanko Tomšič je ob podpisu povedal, da bo s pripojitvijo, ki jo nameravajo izvesti do 1. januarja ali najpozneje 1. maja prihodnje leto, nastala največja slovenska zadruga KZ Trebnje - Krka, ki bo s skoraj tisoč člani oz. ustanovitelji tudi pomemben gospodarski subjekt v jugovzhodni Sloveniji.
Združena zadruga bo imela približno 260 zaposlenih, letno pa naj bi ustvarila skoraj 65 milijonov evrov prihodka. Pokrivala bo petino slovenskega ozemlja. Delovala bo na območju 12 občin jugovzhodne Slovenije.

Na Rdečem križu Metlika so 1. julija zaključili humanitarno akcijo Požar za družino Dragovan iz Drašičev pri Metliki, kjer je zagorelo 25. aprila. Zbrana sredstva bodo porabili namensko, za obnovo ostrešja stanovanjske hiše in izgradnjo hleva. 5. junija so predali prvi del  zbranih sredstev, in sicer 10.780 evrov. Do konca akcije pa so skupaj zbrali 11.100 evrov pomoči za družino Dragovan. 

Klevevž je bil zlasti zadnja leta prekomerno obremenjen, zaradi privlačne Klevevške toplice, kjer ima voda celo leto od 21 do 25 stopinj Celzija. Obiskovalci pa še zdaleč ni so le domačini, ampak prihajajo od vsepovsod, kar je zelo moteče za tamkajšnje prebivalce. Zato od danes za Klevevž velja nov odlok. Po novem dostop do Klevevža preprečuje dvižna zapornica. So pa svetniki Občine Šmarješke Toplice na občinski seji zelo stroge ukrepe v odloku malo omilili in prišli do kompromisne rešitve, tako da športne aktivnosti, pikniki in glasba v sprejemljivi meri niso več prepovedani. Obisk v poletnih mesecih pa je od junija do septembra dovoljen do 22. ure, od septembra do vključno maja pa med 6. uro in 18. uro. 

Po dolgem času bo na novomeškem Glavnem trgu spet dogodek za vso družino! Mestno jedro bodo pod okriljem Mestnih kvačkaric preplavile stojnice izbranih ustvarjalcev rokodelskih obrti iz celotne Slovenije. Art tržnica z Mestnimi kvačkaricami bo na novomeškem Glavnem trgu odprta jutri, med 9. in 18. uro. 

VREME ZA REGIJO
Dežurna vremenoslovka z Agencije za okolje Katja Kozjek napoveduje, da bo najlepši dan tega tedna nedelja. 

Več v oddaji Krka ob enih

Krka ob enih, 03.07.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri