Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Na našem koncu dva udara strele

Piše: M.K.

Čas objave:
04.08.2020 13:03

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji so včeraj opravili 890 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo devet. Bolnišnično obravnavo rabi 22 bolnikov s covidom-19, od tega dva intenzivno nego. Včeraj je umrl en bolnik, iz bolnišnice so odpustili tri. Do zdaj so v Sloveniji potrdili 2190 okužb s koronavirusom, umrlo je 123 bolnikov.

Danes čez dan in zvečer so možna krajevna neurja, ki so najbolj verjetna predvsem v južni in deloma vzhodni Sloveniji, opozarja Agencija za okolje. Po nočnem neurju je večina rek začela upadati, Drava, Mura, Krka in Sava Bohinjka pa še naraščajo. Danes in jutri bodo naraščale tudi reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, zlasti Krka s pritoki in Kolpa.

KRKA DOMA: V naselju Žaloviče, v občini Šmarješke Toplice, je včeraj okoli 16.30 ure strela udarila v stanovanjski objekt. Še pred prihodom gasilcev so požar pogasili domači. Objekt so pregledali gasilci iz prostovoljnih društev Bela Cerkev, Orešje, Šmarjeta in Zbure. Sinoči, nekaj po 21. uri pa je strela udarila tudi v stanovanjski objekt v Podgorju ob Sevnični, v občini Sevnica. Gasilci PGD Sevnica in Zabukovje so objekt pregledali s termo kamero in poškodovano ostrešje prekrili z nadomestno kritino. V Dragatušu, v občini Črnomelj, je sinoči nekaj pred 21. uro poplavilo klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dragatuš so izčrpali okoli 1000 litrov meteorne vode.

Lažno negativni testi na novi koronavirus niso pogosti, se pa vseeno občasno pojavijo, pravi infektologinja Mateja Logar. Tako so na infekcijski kliniki UKC Ljubljana v zadnjih nekaj mesecih imeli nekaj bolnikov, pri katerih je bil prvi bris negativen, pozneje pa se je ob ponavljanju testiranja izkazalo, da so bolniki okuženi. Tako primer bolnika, ki so ga v prejšnjem tednu sprejeli v novomeško bolnišnico s tremi negativnimi izvidi testov, naknadno pa so mu okužbo potrdili, ni osamljen. Ni pa takšnih primerov veliko, sploh glede na veliko število opravljenih testov, je dodala Logarjeva. Če je test lažno negativen zato, ker je oseba še v inkubacijski dobi ali pa je količina virusa na sluznici tako majhna, da je test ne zazna, potem je oseba manj kužna. Če pa je vzrok v slabo opravljenem brisu, pa lahko normalno okužbo širi naprej. Tisti, ki so okuženi in je okužba na zgornjih dihalih, lahko virus širijo že z govorjenjem, dihanjem, prepevanjem itd. Medtem ko jo tisti, pri katerih je bolezen covid-19 napredovala v spodnja dihala, lahko širijo predvsem s kašljanjem.

Na novomeškem Gradu Grm, je bil prejšnji teden pogovorni večer z Jankom Petrovcem o knjigi Karantena. Rim. Z avtorjem se je pogovarjal Marko Sosič. Knjiga vsebuje zapiske iz karantene, iz časa novega koronavirusa, iz Rima – prestolnice prvega žarišča epidemije v Evropi. Osebne stiske avtor popisuje s humorjem, nesreče, ki prizadenejo druge, pa z globokim sočutjem. Gre za dobro literaturo z dvema obrazoma — z enim joče, z drugim se smeji.  V tem tednu bosta na gradu Grm na dveh pogovornih večerih gostovala Ahmed Burić in Andrej Blatnik. Govorila bosta o svojih avtorskih delih, Burić o romanu Ti je smešno, da mi je ime Donald?, Blatnik pa o romanu Luknje.  Na oba dogodka se je treba predhodno prijaviti na spletni strani Založbe Goga. 

Več v oddaji Krka ob enih

Krka ob enih, 04.08.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri