Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Novomeška občina ima soglasje za Podbreznik

Piše: M.K.

Čas objave:
29.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Ob bližajočem se prazniku dneva spomina na mrtve so na ministrstvu za okolje in prostor opozorili na posledice, ki jih veliko število prižganih in kasneje zavrženih nagrobnih sveč povzroča okolju. V Sloveniji sicer bistveno več sveč izvozimo kot uvozimo. Lani smo jih izvozili za sedem milijonov ton, uvozili pa za dva milijona ton. Industrijska podjetja v Sloveniji so lani proizvedla za več kot devet milijonov ton sveč.

Hitrost hoje razkriva, v kakšni fizični in psihični kondiciji je človek. Kdor v srednjih letih lahko hitro hodi, je biološko mlajši in bolj inteligenten kot tisti, ki hodijo počasi, so ugotovili znanstveniki z univerze v Severni Karolini. Rezultati so pokazali, da so bili nekateri sodelujoči v raziskavi tako zdravi in v telesno dobri kondiciji, kot da bi bili več let mlajši.

KRKA DOMA: Občinski svet Mestne občine Novo mesto je na 1. izredni seji prejšnji teden podal soglasje k osnutku besedila pravnega posla za nakup nepremičnin v Podbrezniku. Svetniki so soglasje za odkup zemljišč iz stečajne mase podjetja Imos d. d. v Podbrezniku, ki jih je občina nameravala kupiti s sokupci, podali že na zadnji redni seji, vendar je ponudnik Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zahteval, da kot kupec s predkupno pravico nastopi izključno občina, ne pa tudi druge pravne osebe. Zasebniki so v preteklosti izkazali interes, da kupijo nepremičnine na tem območju, vendar se prav zaradi razdrobljenega lastništva za odkup niso odločali.

Pohodniška skupina Tempoo, se je v petek lotila novega podviga - priti peš iz Pivke v Semič, v 24 urah. Skupina zdaj šteje 40 članov, ki prihajajo iz Metlike, Črnomlja in Semiča. Na začetku je bilo v njej 10 drznih pohodnikov, ki so si zadali različne cilje. Med drugim priti iz Semiča na Triglav, iz Semiča v Veliko Kladušo in priti peš z juga Slovenije, do mejnika Slovenija-Madžarska. Tako so vse načrtovane poti zmeraj peljale od doma ven. Ob njihovi 10. obletnici pa so se odločili, da prehodijo več kot 100 km v enem dnevu in da za spremembo začnejo pohod v Pivki in ga končajo v Semiču. Na pohod se je podalo 20 članov, vendar jih je po hitrem tempu hoje, polovica odstopila. Edina od ženskih pohodnic je pot prehodila le Alenka Jurejevčič s Krasinca. Med potjo so se jim v podporo pridružili še ostali člani, nekateri v Ribnici, v Kočevju in na Resi.

Klubu jamarjev Kostanjevica na Krki je uspel velik podvig. V zaledju izvira potoka Obrh v kostanjeviški okolici so namreč nedavno odkrili veliko jamo. Jamo so iskali več kot petdeset let. V jamo sta prva vstopila brata Matjaž in Gregor Čuk. Takoj ob prvem obisku sta ocenila, da je dolga skoraj 200 m. V naslednji akciji sta izmerila dolžino več kot 500 metrov, s tem da se jama še nadaljuje. Poimenovali so jo Himalaja.  V jami je ogromno prostora, nivo nižje so slišali tudi šumenje vode, našli so nekaj kapnikov – špagetov, ki so izredno tanki, dolgi in krhki. Verjamejo, da bodo v njej našli še marsikaj zanimivega in da bo njena dolžina najverjetneje več kilometrov. 


VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič pojasnjuje ali bomo v prihodnjih prazničnih dneh rabili dežnike. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 29.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri