gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Prijavite se lahko na brezplačne meritve nevarnega radona

Piše: M.K.

Čas objave:
21.02.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Število obiskov bolnikov z gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva je prejšnji teden še naprej upadalo, a je še vedno visoko, opažajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Je pa nižja tudi pojavnost akutnih okužb dihal.

V kitajski provinci Hubei, je zaradi novega koronavirusa umrlo še najmanj 115 ljudi, trije pa drugod na Kitajskem, s čimer se je število žrtev epidemije v tej državi povečalo na 2236.
V Italiji se je z novim koronavirusom okužil 38-letnik, ki ni bil na Kitajskem. Bil pa je v stiku z Italijani, ki so se vrnili s Kitajske. To je drugi primer okužbe pri italijanskem državljanu. Dva Avstralca, ki so ju evakuirali z ladje za križarjenje Diamond Princess, sta bila doma na testiranju za novi koronavirus pozitivna, medtem ko je bil na Japonskem njun test negativen.

KRKA DOMA
Zavod za varstvo pri delu, že tretje leto zapored izvaja brezplačne meritve radona v zasebnih hišah in stanovanjih v tistih občinah, ki so na območjih z večjo koncentracijo tega radioaktivnega plina, zato gospodinjstva vabijo k prijavi na meritve. Poleg tega zagotavlja meritve v šolah in vrtcih po Sloveniji. Radon je radioaktivni žlahtni plin brez barve, vonja in okusa. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Uprava pred sevanji letos financira 480 meritev radona. Meritve izvajajo s pasivnimi detektorji, ki se jih postavi v bivalni prostor za dva do tri mesece.  Več informacij o prijavi na meritev je mogoče dobiti tukaj.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na včerajšnjem sestanku s pripravljavci projektne naloge za izgradnjo nadomestnega dela Osnovne šole Loka v Črnomlju, to potrdilo. S predstavniki črnomaljske občine se je tudi dogovorilo, da v dveh tednih pripravi dokument identifikacije investicijskega projekta in razpisno dokumentacijo. Na ministrstvu ocenjujejo, da bo vlada sklep o odprtju načrta razvojnih programov sprejela v roku dveh mesecev.  Črnomaljci sicer pri tej približno 10-milijonski naložbi računajo na podporo Eko sklada in državno pomoč, ki jo je ob toči junija 2018 obljubil takratni predsednik vlade Miro Cerar.

V Sloveniji so vse vrste žab na rdečem seznamu ogroženosti. Po zimski hibernaciji jih topli dnevi vabijo iz  gozdov k vodam, kjer mrestijo. Ker pa njihove poti križajo prometne ceste, številne končajo pod avtomobilskimi kolesi in za varen prehod jim na teh poteh pomagajo prostovoljci. Letos so se reševanju žabic pridružili tudi v novomeškem Društvu za zaščito živali. Pred dnevi so žabe reševali v Prečni, a so prvo njihovo selitev zamudili, zato so jih rešili le nekaj deset, med tem ko so na cesti našli množico povoženih.  Prostovoljci, ki na ta način rešijo tudi več sto teh koristnih dvoživk, se lahko organizirajo tudi sami, vendar morajo biti ustrezno opremljeni, saj reševanje običajno poteka v nočnih urah. Za lastno varnost v društvu svetujejo odsevni jopič in varnostni trikotnik, opremljeni pa naj bodo tudi z vedri in svetilko. Informacije o organiziranem reševanju žab na območju Novega mesta pa so na voljo tudi na Facebook strani Društva za zaščito živali Novo mesto.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič pravi, da bomo krofe jedli ob sončnem vremenu vse do nedelje, saj bo čez dan okoli 15 stopinj celzija, v nedeljo pa bo še topleje.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 21.02.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri