mitja Svet24.si

Poročil se je slovenski režiser, ki je navdušil...

Blišč je \"oplazil\" tudi Bohinj Svet24.si

Tajkuna bi "izgnali" iz okolice Bohinjskega jezera...

marjan podobnik janez jansa bobo Necenzurirano

Nov nepremičninski posel Janeza Janše

nina krajnik-pl Reporter.si

To je resnica o »diplomatski« karieri Nine ...

karanovic-suler Ekipa24.si

Marko Šuler razblinil vse dvome: bo Radovan ...

Jacqueline Njena.si

Hrvati Jacqueline še niso pozabili

elsnik Ekipa24.si

Močne besede Elšnika! Kapetan zmajev dvignil ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Prvi del obvoznice bo dokončan pred rokom

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
29.07.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Na slovenski Finančni upravi so pri posamezniku odkrili, da je njegovo rudarjenje virtualnih valut predstavljalo delo na črno, zato je plačal 100.000 evrov davka. Koliko ljudi se v Sloveniji ukvarja z dejavnostjo trgovanja s kriptovalutami ali rudarjenja tega premoženja, še naprej ni jasno.  Kdo opravlja dejavnost in kdo ne, Furs presoja v vsakem posamičnem primeru, med odločilnimi dejavniki pa so vrednost prometa in število transakcij v določenem obdobju.

Danes najbolj zgodaj doslej obeležujemo dan ekološkega dolga. Gre za dan, na katerega je človeštvo po izračunih organizacije Global Footprint Network izrabilo toliko naravnih virov, kolikor jih je Zemlja sposobna pridelati oziroma obnoviti v enem letu. V zadnjih 20 letih se je dan ekološkega dolga pomaknil za dva meseca naprej. Če bi polovico porabe mesa nadomestili z vegetarijansko hrano, bi dan pomaknili za 15 dni bolj proti koncu leta, z zmanjšanjem ogljikove komponente pa bi ga lahko prestavili za 93 dni.

KRKA DOMA:  V Dolenjskih Toplicah, kjer so spomladi začeli graditi prvi del topliške obvoznice s povezavo Pionirske in Roške ceste, dela tečejo po načrtu. Kot kaže, bi lahko rok končanja za njen prvi del, 15. oktober, celo prehiteli, je ocenil topliški župan Franc Vovk. Vovk je potrdil, da bo naložba stala približno 1,2 milijona evrov, država bo prispevala približno milijon evrov, razliko bo pokrila topliška občina. Nadaljevanja gradnje oz. drugega in tretjega dela topliške obvoznice še niso dokončno določili. Po podatkih Občine Dolenjske Toplice naj bi celotna topliška obvoznica stala pet milijonov evrov. Po njenem končanju naj bi zdajšnjo cestno povezavo skozi središče Dolenjskih Toplic za motorni promet zaprli.

Iz zavoda za prestajanje kazni zapora na Dobu je včeraj poskušal pobegniti obsojenec. Poskus pobega so preprečili pravosodni policisti. Kot so sporočili iz Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, se je obsojenec pri poskusu pobega poškodoval, med pravosodnimi policisti pa ni bilo poškodovanih.
V zaporu na Dobu je sicer pred dnevi prišlo tudi do dveh napadov na pravosodne policiste. V enem primeru, ko je zapornik paznika napadel z vilicami, je bil ta lažje poškodovan.

V galerijskem parku v Kostanjevici na Krki so prejšnji konec tedna s predstavitvijo skulptur letošnjih udeležencev končali 28. bienalni Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva. Perujski kipar Shiroma je ustvaril skulpturo Plujemo skupaj oziroma ladjico, ki "nekoliko spominja na svetopisemsko Noetovo barko". S to sporoča, "da bomo morali planet ohraniti skupno in da ni dovolj, da to skušajo le posamezniki, medtem ko drugi njihovo delo rušijo".

Krka ob enih, 29.07.2019

Osrednja informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri