ceferin_bobo_10.12.16 Dobra karma

Aleksandru Čeferinu se obeta dve leti trajajoča ...

siler1 Svet24.si

Nina nekega jutra ni mogla več vstati iz ...

kozelnik zver fb Reporter.si

Kako je Zverov asistent za Uroša Urbanijo ...

hitri test Svet24.si

Prebolevniki, pozor! Potrdilo o pozitivnem testu ...

c9d2270afd48310b7261-matteo-salvini Necenzurirano

Janševo skrito bratenje z italijansko desnico

e9b53e172e160cf8b4ec8de14233bde4 Odkrito.si

Opremljaj kot Rebeka Dremelj!

Vrtnice in vino_Maruša_Luka Njena.si

Vrtnice in vino: Poštar Luka v službi pod ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih – Prvomajska budnica Pihalnega orkestra Občine Šentjernej tudi letos drugače

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.04.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.


SVET NA KRKI:
Na predvečer praznika dela bomo zaradi epidemije še drugo leto zapored ostali brez kurjenja kresov in s tem povezanih sindikalnih slovesnosti ter veselic, kar sicer predstavlja dolgoletno tradicijo po vsej Sloveniji. Lani so bila kresovanja povsem prepovedana, letos pa večje prireditve onemogoča odlok o prepovedi zbiranja več kot desetih ljudi.

Letošnji april je bil najhladnejši v zadnjih 20 letih, ugotavljajo na Agenciji RS za okolje. Temperature po vsej Sloveniji so bile ta mesec v poprečju za 1,5 stopinje Celzija nižje od povprečja v meteorološkem obdobju med letoma 1981 in 2010. Najtoplejši dan smo zabeležili 1. aprila, ko je bilo ponekod do 25 stopinj Celzija. Že čez en teden pa smo po celotni Sloveniji beležili najnižje povprečne aprilske temperature po letu 1997.


KRKA DOMA:
Varnost za vse! To je glavno sporočilo Zveze svobodnih sindikatov pred letošnjim praznikom dela, zato na vlado naslavljajo štiri zahteve, je v Novem mestu dejal generalni sekretar Boštjan Medik. Prva je zahteva po varni zaposlitvi. Druga zahteva je povezana z varnostjo in zdravjem na delovnem mestu. Prav tako že od prvega protikoronskega zakona zahtevajo, da bi bilo nadomestilo za bolniško ali za čas karantene 100-odstotno. Zahtevajo varno starost, saj nov zakon o demografskem skladu ne zagotavlja varne pokojninske blagajne in napovedujejo referendum, so tudi proti socialni kapici.

Pihalni orkester Občine Šentjernej bo tudi letos v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Šentjernej 1. maja izvedel prvomajsko budnico. Glasba posnetkov pihalnega orkestra iz preteklih let bo donela iz zvočnikov gasilskega vozila, pred vozilom bo korakalo tudi nekaj članov godbe z zastavami. Pričeli bodo ob šesti uri zjutraj v Šentjerneju in obiskali vse lokacije kot v preteklih letih. Prav tako bodo obiskali vasi po občini in kot pravijo, bodo veseli vsakega pozdrava iz oken.

V okolici Novega mesta se je včeraj zgodil napad na policista in sicer so policisti nekaj pred 10. uro zvečer intervenirali zaradi prijave glasne glasbe. Na kraju so ugotovili dve kršitvi javnega reda in miru s predvajanjem glasne glasbe iz zvočnikov. Med postopkom je eden od udeležencev skupine, ki je praznovala rojstni dan, z roko čez ograjo policista, ki je opravljal razgovore o kršitvi, udaril v glavo in se nato v zavetju ograje in drugih oseb skril. Osumljenca bodo kazensko ovadili zaradi napada na uradno osebo, ko je ta opravljal postopek zaradi kršenja javnega reda in miru. Zagrožena je zaporna kazen od pol leta do treh let zapora.

Osrednja informativna oddaja, 30.4.2021

Krka ob enih