900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Redni remont Nuklearne elektrarne Krško

Piše: M.K.

Čas objave:
01.10.2019 12:33

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Potem ko je vodstvo Adrie Airways v ponedeljek vložilo predlog za stečaj, se čaka še na uradno sprožitev stečajnega postopka nad prevoznikom. Ta je bil najpomembnejši partner upravljalca brniškega letališča, Fraporta Slovenija, ki ta korak obžaluje. Vlada medtem proučuje možnost ustanovitve novega prevoznika.

Danes obeležujemo mednarodni dan kave, ki letos poziva k pravičnejši trgovini. Ljudje po svetu dnevno popijejo okoli tri milijarde skodelic kave, neodvisne raziskave pa kažejo, da od treh dolarjev za skodelico manjši pridelovalci lahko zaslužijo zgolj en cent. Ljubitelji kave lahko v podporo pridelovalcem podpišejo spletno kavno zaobljubo.  V18 poetičnih kavarnah po Sloveniji pa bo danes račun mogoče poravnati z verzi.

KRKA DOMA: V Nuklearni elektrarni Krško se po nočni zaustavitvi in odklopu iz omrežja začenja redni, predvidoma 30-dnevni remont po 30. gorivnem ciklu. Med remontom bodo ob menjavi goriva izvedli obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme. Tehnični direktor nuklearke Mario Gluhak je povedal, da bodo ob standardnih remontnih posegih z nadzornimi testi preverili in zagotovili, da so nuklearkini sistemi, strukture in komponente sposobni opraviti svojo nalogo, za remont pa so pripravili več kot 4000 delovnih nalogov.  Pri remontu bo sodelovalo več kot 1400 delavcev zunanjih izvajalcev, kakovost opravljenih del bo nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost. Predsednik uprave Neka Stane Rožman je ocenil, do bodo stroški remonta predvidoma ostali na ravni prejšnjih remontov, ki so v povprečju stali približno 100 milijonov evrov, nuklearka pa bo omenjeni strošek pokrila sama. 

Varuh človekovih pravic Peter Svetina sodnikom, strokovnjakom centrov za socialno delo, učiteljem, vzgojiteljem, policistom in strokovnim delavcem danes v Novem mestu predstavlja, zakaj v primerih, ko se odloča o otrokovi prihodnosti, postaviti zagovornika otroka. Od leta 2007 so ga postavili že več kot 700 otrokom. Postavitev zagovornika otroku lahko predlaga vsak.  Na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja je trenutno 5 zagovornikov. Vabijo vse, ki bi to želeli postati, da se prijavijo varuhu človekovih pravic.

V četrti sezoni poletne Turistične patrulje, ki jo organizirajo kolegi s časopisa Svet24, si prvo mesto delita občini Semič in Lendava. Irena Plut, direktorica Kulturnega centra Semič, v katerem deluje tudi tukajšnji Turistično-informacijski center (TIC), je priznanje prevzela v soboto na Bledu. Poletna Turistična patrulja je tudi letos obiskala 16 naključno izbranih krajev po Sloveniji, med katerimi je občina Semič zbrala 97 od 100 možnih točk. Da bi bila izkušnja še bolj avtentična in objektivna, Svet24 na Turistično patruljo pošilja tuje državljane, ki vse skupaj vidijo tudi skozi oči kulturne raznolikosti. 

Krka ob enih, 01.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri