reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Rekordni proračun Občine Krško

Piše: M.K.

Čas objave:
04.06.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo odločitev Avstrije, da danes odpre mejo s Slovenijo. Govorec Ministrstva za zunanje zadeve Aleksander Geržina pričakuje, da bo Slovenija kmalu uvrstila Avstrijo na seznam držav za prost vstop v Slovenijo, na katerem sta že Hrvaška in Madžarska. 

Gasilskim društvom so se ob epidemiji covida-19 dohodki prepolovili, odpovedane so bile veselice, manj je tudi donacij. Zato spletna donatorska platforma Kovanček Group, omogoča, da donatorji izbranemu gasilskemu društvu namenijo sredstva brez lastnega finančnega vložka. Letos želijo gasilci zbrati devet milijonov evrov donacij. Od tega bi lahko pet milijonov evrov donacij pridobili iz podarjene dohodnine, ki jo lahko prebivalci namenijo humanitarnim organizacijam ali društvom. Polovica zavezancev namreč možnosti donacije ne izkoristi in tako ostane nekaj več kot pet milijonov sredstev nerazporejenih.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je napovedala, da bo nadaljevala klinična testiranja hidroksiklorokina za zdravljenje covida-19. Ta se običajno uporablja za zdravljenje malarije in artritisa. Več znanih osebnosti, vključno s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, je naznanilo, da ga jemljejo kot preventivo pred okužbo z novim koronavirusom.

KRKA DOMA: Ob prazniku Občine Krško, so predstavili letošnji rekordni proračun, ki znaša skoraj 46 milijonov evrov. Okoli 20 milijonov evrov namenjajo naložbam, kar je tudi v rangu rekordnih let, je povedal župan Miran Stanko. Izgradnjo prizidka knjižnice bodo predvidoma končali v letu 2022, prenovo samostanskega objekta pa leto kasneje. Skupna vrednost celotnega projekta je dobrih 8 milijonov evrov.

Z geslom Velika družina srčnih, danes zaznamujemo nacionalni dan krvodajalstva. Njegov namen je izraziti zahvalo krvodajalcem, ki omogočajo, da življenje teče. V Sloveniji statistično vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. Včeraj so uspešno izpeljali drugo terensko krvodajalsko akcijo v OŠ Šentjernej.  Od 1. junija krvodajalske akcije potekajo le preko predhodnega naročanja. Krvodajalci pokličejo transfuzijsko službo Novo mesto na 01/54 38 340 in se naročijo na darovanje krvi ter tako potrdijo prihod.

Škofija Novo mesto je letošnje odličje svetega Jožefa, na Zaplazu, v nedeljo podelila družini Nataše in Martina Koprivc. Zanimivo je, da imajo v družini enajst otrok, stari so od šest mesecev, pa do 26 let, vsi otroci pa so zelo pridni. Oče Martin je povedal, da so pošteni, delavni in da jim je to glavna popotnica za vse življenje. Največ mu pomeni, da ima pet njihovih otrok že vozniško dovoljenje, tako da si med seboj pomagajo pri prevozih in pri učenju. Njihova hčerka Anita Koprivc pa je po izboru Dijaške organizacije Slovenije, v začetku letošnjega leta postala naj dijakinja. 

VREME ZA REGIJO
Vremenska napoved Agencije za okolje - Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, predvsem plohe in nevihte. Še bo vetrovno. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 22 °C.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 04.06.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri