Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Tudi prostovoljci Rdečega križa v Krškem in v Metliki aktivno pomagajo občanom

Piše: M.K.

Čas objave:
03.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: DZ je včeraj potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dlje.

Ministrstvo za izobraževanje je osnovne šole pozvalo, naj v aprilu že preverjajo znanje učencev, a naj ga v tem mesecu še ne ocenjujejo.

Od danes so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Dovoljena so tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Policisti bodo od danes do nedelje poostreno preverjali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah. Med drugim bodo nadzirali dostope do priljubljenih turističnih točk, kjer bi lahko prišlo do zadrževanja večjega števila ljudi, ki ne upoštevajo odloka za zajezitev širjenja epidemije.

KRKA DOMA: Sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Krško Mojca Vizler, je povedala, da je v zadnjem času, osem do deset prostovoljcev obiskalo in pomoč nudilo okoli 74 osebam, dnevno od 3 do 4 občanom. Večinoma jih na telefonsko številko 041 730 192 pokličejo starejši občani, ki živijo popolnoma sami ali pa so kronični bolniki, veliko klicev pa je bilo tudi s strani občanov, ki zaradi omejitev stikov ne morejo več skrbeti za svoje sosede. Prostovoljci RK jim nudijo predvsem dostavo živil ali druge pomoči in dostavo zdravil.

Rdeči križ Metlika je tudi zelo aktiven. Med drugim intenzivno sodeluje z Domom starejših občanov Metlika, kjer prostovoljci poskrbijo za razvoz kosil, pomagajo v pisarni, kuhinji in pri organizaciji ostalih del v domu, kjer pomaga 10 prostovoljcev. V tem tednu so začeli tudi meriti telesno temperaturo zaposlenim, kar na obeh vstopnih točkah izvajajo njihovi člani ekip prve pomoči. Trenutno se dnevno število prostovoljcev približuje številki 40 in veseli so, da so ljudje pripravljeni pomagati, kadar je to potrebno.

Lions klub Trebnje se z zbiralno akcijo rabljene računalniške opreme odziva na trenutne razmere v Sloveniji, ko pouk poteka na daljavo, vsi otroci pa nimajo možnosti, da bi bili vanj primerno vključeni, saj nimajo potrebne opreme. 

Rabljeno, a še delujočo računalniško opremo lahko do vključno srede, 8. aprila 2020, posamezniki ob upoštevanju vseh veljavnih smernic za preprečevanje širjenja koronavirusa oddajo na Zbirnem centru Globoko ob delavnikih med 7. in 14. uro, vendar po predhodni najavi na številki 040 757 622. Direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj pa je ravnateljici Osnovne šole Adama Bohoriča Brestanica Martini Ivačič predal šest rabljenih prenosnih računalnikov za učence. Ravnateljica je povedala, da nekaj računalnikov še potrebujejo. Nadaljuje pa se tudi uspešna akcija zbiranja računalnikov za brežiške osnovnošolce. Podrobnosti na radiokrka.si.

V Belokranjskem muzeju zbirajo poleg drugega tudi najrazličnejše gradivo o pandemiji korone na območju Bele krajine, na primer članke v časopisih in revijah, letake in plakate in fotografije. Kako se je virus dotaknil vas, kako spremljate trenutne razmere
(prazne ulice, učilnice, pisarne, igrišča, ...), kaj najbolj pogrešate?Hvaležni vam bodo za vaše digitalne fotografije, videoposnetke, kakršnekoli zapise. Shranili jih bodo za prihodnje rodove, ki jim bo dediščina pomagala razumeti preteklost. Prosijo vas, da  gradivo pošiljate na e-naslov: alenka.misja@guest.arnes.si. Kot smo že poročali, pa tudi Dolenjski muzej Novo mesto prosi, da jim pošljete fotografije vaše »koronaizolacije« - trenutne podobe kraja, ulice, kjer živite, prizorov, dogodkov na vaših nujnih (npr. fotografija, ko ste v službi) in ne nujnih poteh ( npr. sprehod) na e-naslov:foto.korona@dolenjskimuzej.si, pri čemer, prosijo, navedite kraj, datum ter avtorja fotografije.  

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 03.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri