Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Tudi v začetku tedna se okužba ni razširila na nove občine

Piše: M.K.

Čas objave:
22.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Vlada je včeraj popravila prvi protikoronski zakon ter sprejela drugega. Gre za izredno pomoč samozaposlenim, pomoč znanstveno-raziskovalnim projektom za boj z epidemijo novega koronavirusa, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu. Vlada je pri pripravi ukrepov med prejemnike dodatkov dodala še približno 300.000 upravičencev. Naslednje sproščanje omejitev lahko pričakujemo šele po prvomajskih praznikih, seveda pod pogojem, da bodo rezultati testiranj in raziskave na splošnem vzorcu ugodni.

Kitajski znanstveniki so odkrili več kot 30 različnih mutacij novega koronavirusa, od tega 19 novih. Prvič so potrdili, da lahko pri določenih mutacijah nastane sev, ki je bolj smrtonosen od drugega.  Znanstveniki po svetu so preučili že več kot 10.000 sevov, ki so vsebovali več kot 4300 mutacij novega koronavirusa.

Bolniki z živčno-mišičnimi boleznimi so lahko zaradi covida-19 zelo ogroženi, zato je pomembno, da se tveganju za okužbo izognejo, opozarjajo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Svetujejo jim, da z jemanjem zdravil brez posveta z zdravnikom ne prenehajo, opozarjajo pa, da nekatera zdravila, ki se uporabljajo proti covidu-19, niso varna za vse.

Vsako leto 22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje; letos že 50. Namesto velikih čistilnih akcij pa tokrat ljudi vabijo, da se lotijo "individualne čistilne akcije" in ob upoštevanju vseh varnostnih priporočil poberejo smeti iz svoje okolice. Tako akcijo lahko posamezniki prijavijo na spletni strani svetovnega dneva Zemlje in glas o njej razširijo prek spletnih družbenih omrežij.

KRKA DOMA: Tudi v ponedeljek se slovenskim občinam s potrjeno najmanj eno okužbo z novim koronavirusom ni pridružila nobena nova. Takih občin je tako že nekaj dni 150, medtem ko je občin z dvema ali več okužbami zdaj 118. Iz občine Metlika, kjer je po zadnjih podatkih NIJZ 68 okuženih, jih je do vključno ponedeljka umrlo 14. Sicer pa je v Jugovzhodni Sloveniji okuženih skupno 140 ljudi, v Posavski regiji pa 13.

Hrvaški sklad za financiranje razgradnje in skladiščenja radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek) se je včeraj odzval na kritike nasprotnikov izgradnje hrvaškega odlagališča v nekdanji vojašnici Čerkezovac. V včerajšnjem sporočilu so v skladu potrdili, da Slovenija in Hrvaška v okviru meddržavne komisije za Nek doslej nista uspeli doseči dogovora o skupnem skladiščenju nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v slovenskem odlagališču v Vrbini. Pojasnili so še, da skupne rešitve še ni, ker je Slovenija zavrnila skladiščenje ostalih hrvaških radioaktivnih odpadkov iz industrije, medicine, znanosti, vojske, raziskav in podobno. Med drugim so izpostavili še, da odlagališče ni jedrsko poslopje, zato finančno nadomestilo lokalni skupnosti ni primerljivo znesku, kot ga prejemajo prebivalci v Krškem.

Občina Krško je objavlja  javni poziv za sofinanciranje počitniškega dela mladih z območja občine Krško, s katerim želi mladim omogočiti pridobivanje delovnih izkušenj in navad ter spoznavanje deficitarnih poklicev. Na javni poziv se lahko odzovejo delodajalci z območja občine Krško, ki bodo med 1. 7. 2020 in 30. 9. 2020 na podlagi napotnice študentskega servisa v delo vključili mlade z območja občine Krško. Rok za oddajo prijav je 29. maj 2020.

Črnomaljski svetniki so ob 100-letnici postavitve tamkajšnje livarne leto 2020 na pobudo njegovih potomcev posvetili Josipu Doltarju, ki je livarno zgradil in vodil. Za pripravo prireditev in drugih dejavnosti ob Doltarjevem letu so svetniki imenovali organizacijski odbor. Doltar je sicer živel med letoma 1858 in 1930. Sodeloval je pri gradnji Šole Franca Jožefa, v katere stavbi deluje zdajšnja črnomaljska glasbena šola. Bil je dvakrat poročen in je imel 12 otrok.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 22.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri