900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V Brežicah prvi potrjen primer okužbe z novim koronavirusom

Piše: M.K.

Čas objave:
13.03.2020 13:05

Dober dan, z vami sem Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Potem ko je država razglasila epidemijo, so se številni podali v trgovine z živili po večjih nakupih. Pristojni mirijo, da je v trgovinah osnovnih življenjskih potrebščin dovolj.

Nekatere banke z današnjim dnem uvajajo posamično vstopanje v poslovalnice. Stranke pozivajo, da poštevajo osebni prostor tako zaposlenih kot ostalih strank in ohranijo primerno razdaljo. Uporabijo naj razkužilo pred in po bančnih storitvah. Svetujejo, naj se stranke na posvet v poslovalnici predhodno naročijo in če se le da, omejijo nenujne obiske. Priporočajo tudi uporabo brezgotovinskega plačevanja, saj bankovci in kovanci izmenjajo veliko rok. Tudi Lekarniška zbornica Slovenije poziva javnost, naj v lekarno stopajo le zdravi posamezniki z razkuženimi rokami, pri tem pa tudi nujno upoštevajo minimalno razdaljo z najbližjo osebo.

Nekaj sto hrvaških delavcev iz karlovške županije, ki dnevno potujejo v službo v Belo krajino, so hrvaške oblasti opozorile, da bodo morali zaradi nevarnostni širjenja okužbe z novim koronavirusom v 14-dnevno domačo karanteno, če se bodo danes odpravili na delo v Slovenijo. Na Hrvaškem so danes potrdili, da imajo 31 okuženih oseb.

KRKA DOMA: V Sloveniji, kjer je od včeraj od 18. ure razglašena epidemija, bodo bolnike, ki bodo zaradi okužbe s koronavirusom potrebovali bolnišnično oskrbo, sprejemale tudi regionalne bolnišnice, med njimi novomeška in brežiška. Infektolog Janez Tomažič, ki ugotavlja, da se stanje glede širjenja novega koronavirusa vsak dan eksponentno slabša, ob tem svetuje čim manj druženja. Bistvo njihovega predloga je, da se javno življenje ustavi za 14 dni.  Splošna bolnišnica Brežice bo v ponedeljek spremenila organizacijo dela. Nova ureditev dela bo veljala do petka, 27. marca. V ponedeljek bodo v Brežicah prenehali delo v vseh specialističnih ambulantah in v ginekološkem dispanzerju, odpovedali bodo tudi naročeni operativni program. Delovali bodo le internistična prva pomoč, enota za poškodbe, pediatrična in ginekološka urgenca ter program za hospitalizirane bolnike. Ginekološka ambulanta za nosečnice in nujne ginekološke primere bo odprta vsak delovnik med 8. in 15. uro. Okulistična ambulanta za nujne primere pa vsako sredo med 11. in 14. uro. Urgentni center brežiške bolnišnice, kjer na zdravljenju še nimajo okuženih z novim koronavirusom, je sicer ena od 16 vstopnih točk v državi za odvzem vzorcev bolnikom s sumom omenjene okužbe. Za odvzem vzorcev in obravnavo obolelih so pred urgentnim centrom namestili dva zabojnika. Vstop bolnišnico in omenjeni center sicer nadzorujejo. Od začetka delovanja enotne vstopne točke so tam odvzeli 63 vzorcev. Vzorec, ki so ga odvzeli včeraj, je bil pozitiven.

V Občini Kočevje je, kot so sporočili včeraj, zaradi neposrednega in posrednega stika s potrjeno okuženim primerom iz Črnomlja v prostovoljni osamitvi osem ljudi. Občina je uvedla tudi več preventivnih ukrepov za zajezitev morebitne okužbe z novim koronavirusom, je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič.  Tudi ostale občine na našem območju sporočajo, da do preklica lahko urejate le nujne zadeve in samo s predhodnim dogovorom z uslužbencem, ki ga potrebujete. Prosijo, da zadeve urejate preko elektronske ali navadne pošte ter prek telefona.

Od danes je svoja vrata zaprla tudi večina knjižnic. Med drugim je zaprta Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in vse njene enote, ter Ljudska knjižnica Metlika in vse enote Valvasorjeve knjižnice Krško. Sporočajo, da za dneve, ko bodo zaprte, zamudnine ne bodo obračunavali. Zaradi varnostnih ukrepov zaščite voznikov in uporabnikov brezplačnih prevozov za starejše Rudi, v času širitve okužb s koronavirusom, Prostofer v Novem mestu začasno prekinja izvedbo prevozov. Uporabniki, ki so imeli dogovorjen termin, bodo s stani klicnega centra Zavoda Zlata mreža o tem pravočasno obveščeni. Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice  se je v sodelovanju z Zavodom Sopotniki glede na trenutno stanje širjenja koronavirusa odločil, da tudi pri njih iz previdnosti prekinjajo brezplačne prevoze za starejše. Te ukinjajo tudi v občini Trebnje. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 13.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri