gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih – V Črnomlju prenova kanalizacije na Grajski cesti

Piše: Radio Krka/MP

Čas objave:
09.02.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Včeraj so ob 11.253 testiranjih potrdili 357 okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje okužb je tako padlo pod 1000, kar je eden od pogojev za prehod iz rdeče v oranžno fazo. Tudi število hospitaliziranih, ki je drugi pogoj, ostaja pod 1000, včeraj je bilo 945. Umrlo pa je 19 oseb s covidom-19.

Po večmesečnem premoru so se danes v šolske klopi vrnili vsi učenci prve triade, vrata so za vse odprli tudi vrtci. Medtem pa pouk bojkotira več kot 15.000 srednješolcev.

Vrata odpirajo dodatne trgovine in dejavnosti, med drugim prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga. Odprtje je bilo dovoljeno že v soboto, a le pod pogojem, da lahko trgovci predložijo negativne teste svojih zaposlenih. Večina trgovin je tako v soboto še ostala zaprtih, vrata pa bodo po pričakovanjih odprle danes.

KRKA DOMA:
Črnomaljska občina je z novomeškim podjetjem CGP podpisala gradbeno pogodbo o prenovi mešane kanalizacije na Grajski cesti, kar je predpogoj za začetek urejanja pešpoti za otroke, ki vodi od mostu proti šoli. Pogodbena vrednost del brez davka znaša nekaj več kot 380.000 evrov. Končanje gradnje šolske poti in stopnic načrtujejo v poletnih mesecih.

Epidemiji covida-19 se niso mogli izogniti niti v Domu starejših občanov Trebnje, trenutno sicer tako v Trebnjem kot v enoti v Šmarjeti ni aktivnih primerov okužb. Zadnje potrjene okužbe so bile 5. januarja. Rdečo cono so v domu ukinili sredi januarja, kar je bilo natanko tri mesece po prvih potrjenih okužbah. Ker trenutno niso polno zasedeni, postopoma sprejemajo nove stanovalce. V ponedeljek so imeli še 25 prostih mest.

Na območju Zagraškega loga v občini Škocjan, kjer deluje Zeliščarski center JV Slovenije, so na kulturni praznik skupaj z dolenjsko sekcijo prostovoljcev Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije poskrbeli za nove gnezdilnice za ptice. Na celotnem območju parka, ki obsega skoraj 8 ha površin je tako odslej nameščenih novih 20 lesenih gnezdilnic, ki so v veliki meri zamenjale stare gnezdilnice, ki so bile nameščene na območju že leta 2014. Tu gnezdijo nekateri ogroženi gnezdilci, kot so pogorelček, zelena žolna in vijeglavka. Družbo jim delajo splošno razširjene vrste: velika senica, šmarnica, grilček, škorec, kos, kmečka lastovka, domači in poljski vrabci.

Osrednja informativna oddaja, 9.2.2021

Krka ob enih