Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih – V Kozinovi zidanici bo kulturno-etnološki center

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.05.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Na srednjih šolah se danes zaključuje drugo ocenjevalno obdobje in pouk za zaključne letnike. Nekateri od okoli 17.800 maturantov bodo danes prejeli tudi spričevala, večina pa v ponedeljek. Nato se bodo posvetili še zadnjim pripravam na letošnjo maturo, ki se začne 29. maja.

Vlada je spremenila odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom. Od jutri in do 30. maja število udeležencev na javnih shodih in prireditvah tako ni več številčno omejeno na 50 ljudi, ampak zgolj s površino oziroma z medosebno razdaljo.

KRKA DOMA:
Kozinovo zidanico, več desetletij propadajočo stavbo na Trški gori, bodo prenovili in v njej uredili kulturno-etnološki center. V pritličju, kjer še vedno stoji klavir skladatelja Marjana Kozine, bo manjši prireditveni prostor in spominska soba, v mansardi pa rezidenčni in protokolarni apartma. Zahtevnega projekta prenove Kozinove zidanice, ki so jo leta 1992 razglasili za lokalni kulturni spomenik, se bodo lotili prihodnje leto, končana pa naj bi bil leta 2023.


Občinski svetniki so sprejeli Odlok o grbu in zastavi Občine Črnomelj, s katerim so potrdili tudi novo obliko grba in zastave ter tako dali zeleno luč k urejanju področja celostne grafične podobe občine. Novo podobo grba in zastave je oblikoval priznani slovenski oblikovalec in akademski slikar Žiga Okorn, sprememba pa ne bo imela večjih finančnih posledic, kajti rok za zamenjavo je tri leta, to pa je obdobje, ko se materiali praviloma menjajo. Zastave je prav tako s potekom časa, zaradi dotrajanosti, potrebno zamenjati in to načrtujejo po začetku veljavnosti preoblikovanih simbolov.


V helikopterski nesreči, ki se je včeraj zgodila v bližini Brestanice, je španski vojaški helikopter trčil v daljnovod in nato zasilno pristal. Vzrok nesreče pristojni organi še ugotavljajo, je pa znano, da se je zgodila, ko se je helikopter vračal z urjenja. Ni še znano ali je bil vzrok tehnične narave ali je šlo za človeški dejavnik. Črne skrinjice, ki jih ima ta helikopter, so namreč nekompatibilne s sistemi, ki jih imajo v Slovenski vojski, tako da bo treba počakati na izsledke tehnične ekspertize.

Osrednja informativna oddaja, 21.5.2021

Krka ob enih