Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Vrtci na Dolenjskem delujejo v zmanjšanem obsegu

Piše: M.K.

Čas objave:
27.10.2020 13:03

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI:  V Sloveniji so včeraj opravili 5756 testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 1499 okužb, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. V bolnišnicah je po zdaj znanih podatkih umrlo pet bolnikov. 

Danes je začel veljati vladni odlok, ki za omejevanje širjenja novega koronavirusa prepoveduje prehajanje med občinami. Vlada je predvidela 13 izjem, ko bo prehajanje še mogoče. Med njimi so odhod ali vračanje z dela, obisk lekarne ali trgovine. Vlada bo čez en teden, glede na aktualne epidemiološke podatke preverila, ali je prepoved še utemeljena. 

Testiranje na novi koronavirus bo kmalu nekoliko omejeno, je napovedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović. Zato v svetovalni skupini ministrstvu za zdravje predlagajo, naj se v prihodnje testira le tiste, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni, zaposlene v domovih za starejše ter bolnišnicah in tiste, ki imajo z ljudmi veliko stikov pri svojem delu. Po besedah Beovićeve bodo testirali tudi tiste, ki imajo doma posameznike, ki spadajo v ranljivo skupino.

KRKA DOMA: Novomeški vrtci do nadaljnjega delujejo v zmanjšanem obsegu. Tako so odprti vsi vrtci v Mestni občini Novo mesto z izjemo vrtca v Brusnicah. Po besedah ravnateljev in ravnateljic vrtcev so enote ter skupine prilagodili v skladu s potrebami, predvsem pa so pri tem gledali na dobrobit tako otrok, kot tudi staršev in zaposlenih.
Tako so v vrtcu Pedenjped od osmih enot delujoče štiri enote, in sicer Pedenjped, Sapramiška, Metka in Ostržek. Včeraj je bilo prisotnih 127 otrok, v vsakem prostoru pa je približno šest otrok z enim vzgojiteljem, takšna so bila tudi priporočila. Vrtec Ciciban je včeraj zabeležil prisotnost 121 otrok, kar je 17, 5 odstotka vseh vpisanih otrok. Prilagodili so tudi vhodne točke, starši lahko vstopajo in izstopajo v vrtec le skozi vhode, ki so vnaprej določeni za skupino njihovega otroka. Od sedmih enot so odprte štiri enote: Ciciban, Labod, Kekec, Bibe, delujoč je tudi bolnišnični oddelek, kjer vzgojiteljica deluje nemoteno. Odprti so tudi zasebni vrtci in vrtci s koncesijo.

V starem domu upokojencev v Brežicah je po sedmih letih spet življenje. Občina je lani začela s prvo fazo obnove in v pritličje so se že naselili varovanci brežiške enote Varstveno delovnega centra Krško-Leskovec, trenutno jih je v novih prostorih devet.  Občina bo za prvo fazo obnove namenila dobrih 750 tisoč evrov, 190 tisočakov bo evropskega denarja. Toda želijo si obnoviti celoten objekt, pravi župan Ivan Molan.

Novomeška knjižnica je kljub razglašeni epidemiji in sprejetim ukrepom še vedno na različne načine dostopna uporabnikom.  Knjige lahko osebno prevzamete v Novem mestu, Dolenjskih Toplicah, Straži, Šentjerneju, Škocjanu in na Dvoru. Omogočajo tudi dostavo po pošti ali s kolesom ter hkrati izpostavljajo možnost izposoje e-knjig in uporabe e-virov.
Vse enote knjižnice obratujejo po veljavnem urniku, prav tako bibliobus. Povsod so organizirana prevzemna mesta, kjer je zagotovljen minimalni stik z uporabniki, priporočajo pa, da knjige pred obiskom knjižnice naročite prek spletnega servisa Moja knjižnica ali po telefonu.  Hkrati lahko naročite do 6 knjig.

VREME ZA REGIJO
Dežurni vremenoslovec z Agencije za okolje Janez Markošek napoveduje, da se bodo jutri oblaki razkrojili, sledilo bo sonce. 

Več v oddaji Krka ob enih 

Krka ob enih, 27.10.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri