Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - ZD Metlika spet začel izvajati nujno medicinsko pomoč

Piše: M.K.

Čas objave:
19.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Za preprečevanje stikov med ljudmi in širjenja novega koronavirusa je vlada uvedla tudi določene spremembe v delovnem času prodajaln, da bi tako zmanjšali koncentracijo kupcev v prodajalnah. Tako bodo od danes prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Med 8. in 10. uro bodo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice. Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

S Pošte Slovenije so sporočili, da bo večina poslovalnic od četrtka odprta med 9. in 15. uro, nekatere pa le med 9. in 11. uro. Ob sobotah pošte do nadaljnjega ne bodo poslovale, enako velja tudi za obe dežurni pošti.  Ob tem uporabnike storitev pozivajo, da gredo na pošto samo v primeru, če je to zares nujno, ter se vzdržijo spletnega nakupovanja nenujnih stvari.

Ministrstvo za okolje poziva osebe, ki imajo potrjeno okužbo ali so zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom v domači oskrbi, k previdnemu ravnanju z osebnimi odpadki. Ko z odpadki, kot so uporabljeni robčki, rokavice, krpe in maske, napolnijo vrečo za smeti, naj to namestijo v še eno vrečo. Vrečo naj tesno zavežejo in hranijo ločeno. To naj v zunanji zabojnik za mešane odpadke odložijo šele po 72 urah oz. po treh dneh.

KRKA DOMA: Po 12 dneh je danes vsaj deloma spet začel delovati Zdravstveni dom Metlika. Ta je bil zaprt od 6. marca. Danes so spet začeli izvajati nujno medicinsko pomoč, nujno patronažno službo in reševalne prevoze, a izključno za bolnike, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal. Podrobnosti in kontaktne telefonske številke objavljamo na spletni strani Radia Krka.

Zdravstveni dom Sevnica pa je dodatna vstopna točka Posavja za testiranje okuženosti z novim koronavirusom. Sevniški zdravstveni dom se hkrati pripravlja na sprejem morebitnih obolelih in deluje po novo odrejenih protokolih, je včeraj povedala direktorica Vladimira Tomšič. Delo na otroško-šolskem dispanzerju so omejili na čas med 7. in 15. uro. Vse akutno bolne in novo obolele otroke z okužbami dihal ali prebavil bodo obravnavali po potrebnem protokolu. Otroke je treba sicer za vsak pregled predhodno naročiti telefonsko.

Vodstvo novomeške bolnišnice prosi vse svojce njihovih pacientov iza sodelovanje, ko se dogovarjajo za odpust njihovih pacientov, pri katerih ni več indikacije za hospitalizacijo ter za sodelovanje v zvezi s prevozom ob odpustu. Kljub izrednim razmeram se namreč še vedno dogaja, da bi svojci želeli, da pacienti pri njih počakajo na namestitev v dom starejših občanov, kar pa je trenutno neizvedljivo, kljub temu, da v bolnišnici že okrevajo in jih pripravijo na odpust. Njihove zmogljivosti bodo morale biti na razpolago za paciente, ki bodo potrebovali obravnavo in za tiste, ki nimajo svojcev. Zaradi razbremenitve reševalne službe se ob odpustu dogovarjajo za prevoz domov v lastni režiji, kjer je le možno.

Arheološko sondiranje pred nadaljevanjem prenove mestnega jedra za zdaj poteka hitreje od pričakovanj. Kot so napovedali na novomeški občini, arheologi danes nadaljujejo delo s sondama na drugi polovici cestišča pri Parku rastoče knjige. Obvoz je znova možen po nasprotni polovici cestišča. Obvoz proti Kandijskemu mostu je možen po Rozmanovi (v nasprotni smeri kot sicer) in Kastelčevi naprej na Prešernov trg in Sokolsko ulico. 

Novomeški CGP pa obvešča, da bo do 26.3.2020, popolna zapora lokalne ceste Dolenji Maharovec - Gorenja Gomila - Draga na območju naselja Dolenji Maharovec, zaradi asfaltiranja nove deviacije lokalne ceste. Ob popolni zapori bo obvoz zagotovljen. Promet po regionalni cesti Novo mesto - Kostanjevica na Krki bo na območju Maharovca potekal izmenično enosmerno.  

Danes, 19. marca 2020, v Katoliški Cerkvi praznujejo praznik sv. Jožefa, varuha Cerkve in glavnega zavetnika novomeške škofije.  Ob tej priložnosti v Škofiji Novo mesto vsako leto podelijo najvišje škofijsko priznanje »Odličje sv. Jožefa« osebam, ki jih odlikuje zgledno krščansko življenje in poseben prispevek za krajevno Cerkev. Letošnje odličje bo prejela družina Koprivc, ki je z enajstimi otroki verjetno najštevilčnejša družina v novomeški škofiji. Prihajajo iz Stare Gore v Župniji Mirna. Ena od njihovih hčera, Anita Koprivc pa je nedavno prejela državno priznanje za naj-dijakinjo.  Podelitev odličja sv. Jožefa bo predvidoma maja, na Zaplazu.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 19.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri