Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH

Krka bo enih: 50-letni most se poslavlja

Piše: R.K.

Čas objave:
30.01.2023 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Občini Brežice načrtujejo naložbeno močno leto; 50-letni most se poslavlja.

SVET NA KRKI

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je odkrila in v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom priprla dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili informacijo, da so na podlagi naznanila Sove začeli predkazenski postopek in v začetku decembra lani na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo zoper dve privedeni fizični osebi zaradi kaznivega dejanja vohunstva.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin slovenske rejce obvešča, da so v Avstriji v bližini slovenske meje potrdili izbruh ptičje gripe v gospodarskem obratu z nesnicami. Rejce poziva k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov.

KRKA DOMA

Občina Brežice, ki je lani začela močan naložbeni cikel, povezan z evropskim sofinanciranjem, bo letos nadaljevala podobno, a v nekaj manjšem skupnem znesku. Medtem ko je občina za naložbe lani odštela skupaj približno 18 milijonov evrov, naj bi znesek letos dosegel približno 15 milijonov evrov, je povedal brežiški župan Ivan Molan. Cilj občine je enakomeren razvoj celotnega njenega območja. Poleg infrastrukturnih naložb pa je njihova prednostna naloga razvoj turizma in oživljanje krajevnega družabnega življenja. Med letos načrtovani naložbami je Molan med drugimi navedel gradnjo novega mosta prek Krke na Borštu, gradnjo kanalizacije v Krški vasi in vodovoda v Križah in Pečicah. Proračunska sredstva za tekoče leto obsegajo tudi izdelavo projektne dokumentacije za vodni center na akumulacijskem zajetju Hidroelektrarne Brežice in ureditev rekreativno-učne poti na Vrbini. Brežiška občina bo letos krepila fond stanovanj v svoji lasti. Nova stanovanja nameravajo tudi kupiti in nameniti predvsem reševanju stanovanjskih težav mladih.

V Lokah v Občini Straža bodo nadomestili nekaj več kot 50 let star leseni most prek Krke. Tega sta močno načela dokaj gost promet in ob narasli vodi med nosilce zagozdeno rečno plavje. Po besedah Krštinca je občina že zaprosila za gradbeno dovoljenje. Ker gre za tradicionalno grajeni leseni most, pa so priskrbeli še soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Urediti morajo še manjše zemljiško vprašanje, takoj po prejetju gradbenega dovoljenja pa nameravajo objaviti izvajalski razpis. Po tem časovnem načrtu bi graditi lahko začeli v drugi polovici oz. proti koncu leta in gradnjo v letu dni končali. Stari most bodo odstranili in med gradnjo uredili obvoz, je še pojasnil Krštinc. Pri konstrukcijski zasnovi novega mosta se bodo zgledovali pri predhodniku zdajšnjega, ki je na tem mestu stal še okoli leta 1970. Imel bo zunanje trapezne nosilce oz. vešala, kar bo terjalo manjše število nosilnih stebrov oz. pilotov in s tem večji razpon med nosilnimi stebri. S tem naj bi zagotovili bolj tekoči pretok plavja, ki ga Krka ob narasli vodi pobere na svojih obrežjih, ter zmanjšali ogroženost nosilne konstrukcije oz. temeljev, ki bodo sicer betonski. Novi most bo tudi širši. Izmenično enosmerno vozišče bo široko 2,8 metra, dodali mu bodo z robnikom ločeno 1,2 metra široko stezo za pešce in kolesarje. Na 2,5 tone omejene osne obremenitve ne bodo spreminjali, je še navedel Krštinc.
Naložbo so ocenili na približno 950.000 evrov, računajo, da bo približno 200.000 evrov zanjo prispevala država.

Osrednja informativna oddaja 30.1.2023