kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka bo enih: Obnavljajo viteško dvorano

Piše: R.K.

Čas objave:
14.09.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Obnavljajo viteško dvorano brežiškega gradu, Otroci v novem, sodobnem vrtcu, MO Novo mesto postala občina ambasadorka akcije DOS

SVET NA KRKI

Po državi se je včeraj začelo cepljenje proti covidu-19 s poživitvenimi odmerki novega cepiva podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron. Iz več zdravstvenih domov so sporočili, da so cepivo prejeli, povečanega zanimanja za cepljenje proti covidu-19 pa za zdaj ne beležijo.

DZ je s 56 glasovi za in nobenim proti sprejel interventni zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo. Ta bo veljal do konca leta 2025 in temelji na štirih stebrih - zagotavljanje normalne oskrbe v primeru krize, skrb za zanesljivost oskrbe, zmanjšanje uvozne odvisnosti in blažitev pritiskov na cene energije.

KRKA DOMA

Občina Brežice intenzivno delo na obnovi in ohranitvi kulturne dediščine. Občina je v 1. in 2. fazo obnove brežiškega gradu vložila 3 milijone evrov, v 2. fazi so bile poleg številnih gradbeno-obrtniških del restavrirane tudi stropne freske in leseni stopnišči v Viteški dvorani. Obnovo izvaja Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Vodja projekta, Ljubiša Milić, konservatorsko-restavratorski svetnik je povedal, da v postopku obnove fresk s sodelavci utrjujejo poslikave oz. stabilizirajo barve, na katere vpliva zob časa. Tehnologija, s katero so bile freske ustvarjene, je bila precej dobra za tisti čas, je dodal. Župan Ivan Molan je ob ogledu restavratorskih del povedal, da je občina v preteklosti v gradu obnovila streho, uredila dvigalo, grajsko klet, recepcijo in sanitarije, v lanskem letu pa še nadkrijte grajskega dvorišča, ki omogoča dodatno prizorišče za izvedbo prireditev in dogodkov.

Eno največjih naložb v zadnjih letih v Kočevju predstavlja izgradnja novega vrtca enote Čebelica. Gre za 16-oddelčni, lesen, skoraj ničenergijski objekt, ki so ga slovesno odprli v ponedeljek. Nov vrtec lahko sprejme nekaj več kot 300 otrok, kar je polovica vseh otrok, ki jih ima Vrtec Kočevje. Zrasel je na mestu, kjer je bila prej stara stavba enote Čebelica. V njem bodo zagotavljali varstvo za otroke enote Čebelica ter enot Kekec in Biba. Prostori slednjih dveh bodo namreč namenjeni potrebam osnovne šole. Naložba je stala nekaj več kot 9,5 milijona evrov.

Mestna občina Novo mesto je zaradi svojega doprinosa k največji vseslovenski kolesarski humanitarni akciji Dobrodelno okrog Slovenije oziroma DOS postala občina ambasadorka DOS. Ob tej priložnosti sta predstavnika projekta DOS, Novomeščana Rado Trifković in Goran Makar, županu Mestne občine Gregorju Macedoniju simbolično predala plaketo. Novomeška občina se je tako pridružila skupini petih občin ambasadork DOS, ki so izstopale zaradi svoje izjemne podpore projektu, s katerim so konec aprila otrokom iz socialno šibkih družin zagotovili 50 novih in prenovljenih koles ter hkrati osveščali o bolezni celiakiji.

Osrednja informativna oddaja, 14.9.2022