reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: 150 konjenikov v Šentjerneju

Piše: R.K.

Čas objave:
27.12.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Na god sv. Štefana po državi tradicionalni blagoslovi konj; V Podbrezniku potrjena gradnja 103 novih javnih najemnih stanovanj.

SVET NA KRKI

Inštitut za nutricionistiko je razvil brezplačno spletno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča takojšno pridobitev rezultatov ocene vnosa vitamina D. Na ta način želijo ljudem pomagati pri odločitvah glede potrebe po dodajanju vitamina D, saj v jesensko-zimskem obdobju kar okrog 80 odstotkom odraslih Slovencev primanjkuje vitamina D.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek zvečer odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva, je sporočil srbski obrambni minister Miloš Vučević in pri tem dodal, da za zdaj ni razloga za paniko. Do odredbe predsednika prihaja v času vse večjih napetosti na Kosovu.

V preteklem tednu na slovenskih cestah ni bilo smrtnih prometnih nesreč. Letos so slovenske ceste terjale 86 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lanskega leta pa 114 smrtnih žrtev, so danes sporočili z Generalne policijske uprave.

KRKA DOMA

Ob včerajšnjem godu sv. Štefana, zavetnika konj, ki ga krščanska Cerkev slavi kot prvega mučenca, so se na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in drugje po državi zvrstila vrsta blagoslovov konj. Najmnožičnejši tradicionalni zbor Štefanovo 2022 sta pripravili občina Šentjernej in gasilsko društvo Dolenja Stara vasi. Na 164. zboru se je zbralo okoli 150 konjenikov, vsi pa so prejeli spominsko medaljo. Povorka se je začela na hipodromu, nato pa so se odpravili proti cerkvi sv. Frančiška Ksaverja - ki stoji na mestu nekdanje cerkve sv. Štefana - v Dolenji Stari vasi, kjer se je ob 10. uri začelo žegnanje konj. Blagoslovi so potekali tudi v Gorenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, v Semiču, Šentrupertu, Šentjanžu, v Goriški vasi pri Škocjanu in v Štefanu pri Trebnjem, v Kapelah in Pišecah.

V novomeški stanovanjski soseski Podbreznik bo Stanovanjski sklad RS zgradil 103 javna najemna stanovanja. Kot so danes sporočili iz sklada, ki je minuli teden podpisal pogodbo za projektiranje in gradnjo, bo 14,6 milijona evrov vreden projekt izvedlo podjetje CGP v sodelovanju s podjetjem TGH. Investicija po navedbah sklada obsega gradnjo treh trajnostnih in energetsko učinkovitih blokov s štirimi nadstropji in pritličjem. Tamkajšnjim stavbam bo pripadala tudi podzemna garaža s 96 parkirnimi mesti, v kletnih prostorih pa bodo še kolesarnica in servisni prostori. Enajst stanovanj bo prilagojenih funkcionalno ali gibalno oviranim osebam. V sklopu gradnje bo urejena tudi dvonivojska zunanja ureditev območja s parkirišči, zelenimi in pohodnimi površinami ter površinami za druženje in igro otrok, ki bo povezovala celotno območje z okolico. Rok projektiranja in gradnje vseh treh blokov je 19 mesecev in pol, stanovanja pa bodo uporabnikom na voljo leta 2025. Omenjeno novomeško sosesko razvijajo skupaj z Mestno občino Novo mesto, ki na območju ureditve sočasno projektira in gradi še dva bloka z 81 javnimi najemnimi stanovanji. Za investicijo v Podbrezniku je sklad poleg posojila Razvojne banke sveta Evrope pridobil evropska sredstva na podlagi načrta za okrevanje in odpornost v višini 803.000 evrov.