Štatenbeg, Makole Svet24.si

Do usodnega DA brezplačno, lahko pa tudi ...

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 22.41.37 Necenzurirano

Ali Tomašič in Možina verjameta, da Zemlja ni ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

Wednesday je med najbolj priljubljenimi serijami Odkrito.si

Netflix: »Zato ukinjamo serije, prihodnost je ...

cristiano ronaldo al nassr pm Ekipa24.si

Za to mu plačajo 200 milijonov? Noro, kakšno ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: 58. jurjevanje v Beli krajini

Piše: R.K.

Čas objave:
27.06.2022 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Najlepši razgled v Novem mestu, Rudniško jezero postaja vse bolj priljubljena točka v Kočevju, Jurjevanje v Beli krajini.

SVET NA KRKI

Policija danes obeležuje svoj dan, ki ohranja spomin na 27. junij 1991, ko so se policisti med vojno za slovensko osamosvojitev na mejnem prehodu Holmec spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado. Osrednja slovesnost ob dnevu policije bo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer se bo javnosti predstavil Policijski orkester.

Od marca se je brezplačne vadbe Dihamo z naravo udeležilo skoraj 2000 ljudi. Konec šolskega leta je tudi vadba Dihamo z naravo do 1. septembra odšla na počitnice. Vadbo na lokacijah po Sloveniji, organizira humanitarno društvo Šola zdravja. Mesečno so se v povprečju zbrali 66-krat.

KRKA DOMA

V Novem mestu so pretekli teden slavnostno odprli novo turistično pridobitev – razgledno ploščad v zvoniku stolne cerkve sv. Nikolaja, ki obiskovalcem ponuja čudovite razglede na Trško goro, Gorjance s Trdinovim vrhom, mestno jedro ter Marof in širšo okolico. Do razgledišča na višini 24 metrov vodi 126 notranjih stopnic, kar štirje zvonovi na vrhu nove razgledne ploščadi pa pričajo o bogati dediščini najstarejše cerkvene stavbe v Novem mestu. Investicijo v vrednosti skoraj 270.000 evrov je financirala Mestna občina Novo mesto, občani Novega mesta pa bodo lahko razgledišče do konca avgusta obiskali po simbolični ceni en evro.

Kočevsko jezero, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja nastalo v kotlini dnevnega kopa nekdanjega kočevskega rudnika, v zadnjih letih postaja priljubljena točka. Vanj v zadnjih letih intenzivno vlaga tudi občina, ki je ob njem uredila plažo in kamp. Letošnja kopalna sezona v jezeru se je že začela.

Pretekli teden je potekalo že 58. jurjevanje v Beli krajini. Jurjevanje skozi celotno zgodovino ohranja belokranjsko plesno, pesemsko in glasbeno dediščino, je najstarejši folklorni festival v Sloveniji ter član svetovne zveze folklornih festivalov. Dogajanje je potekalo od četrtka do nedelje, s pestrim kulturnim programom. V četrtek so priklicali kresni večer, v petek pa je potekalo slavnostno odprtje jurjevanja, s številnimi gosti. Sobota je bila glede dogodkov najpestrejša, saj so se odvijale številne dejavnosti za obiskovalce skozi cel dan. V nedeljo je sledil uradni zaključek festivala.

Krka ob enih, 27.6.2022

Krka ob enih, 27.6.2022