Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Branka Bukovec častna občanka Herceg Novega

Piše: R.K.

Čas objave:
04.11.2022 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Branki Bukovec naziv častne občanke partnerskega mesta Herceg Novi; V Brežicah odprli prenovljen vodovodni stolp; Krška nuklearka predvidoma v začetku prihodnjega tedna spet v omrežju; Evropska fair play nagrada v Sevnico; LOKALNE VOLITVE 2022: V Mestni občini Novo mesto dva županska kanidata

SVET NA KRKI

Letošnji oktober je bil po doslej zbranih, a še ne dokončnih podatkih Agencije za okolje najtoplejši vsaj od leta 1950. Povprečna temperatura zraka je bila na ravni celotne Slovenije visoko nadpovprečna. Nadpovprečno je bilo tudi število sončnih ur, količina padavin pa je bila močno podpovprečna. V večjem delu države so razmere zmerno sušne.

Zaradi napovedanih večjih količin padavin je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji, je Geološki zavod Slovenije zapisal v obvestilu medijem. Zemeljski plazovi so možni tudi v ostalih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Arso opozarja pred naraščanjem hudourniških vodotokov.

KRKA DOMA

V črnogorskem mestu Herceg Novi, ki je partnersko mesto Novega mesta, so ob občinskem prazniku podelili priznanja in nagrade. Med nagrajenci je bila tudi občanka Mestne občine Novo mesto, predsednica Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto Branka Bukovec, ki je prejela naziv častne občanke Herceg Novega za humanitarno delo in doprinos k povezovanju Herceg Novega in Novega mesta. V utemeljitvi nagrade so zapisali, da brez osebnega angažmaja Branke Bukovec, njene povezovalne energije in srčnosti, ne bi bilo številnih lepih zgodb, ki so v 51 letih partnerstva Herceg Novega in Novega mesta obogatila veliko življenj obeh mest, tako na ravni obeh občin, kot tudi posameznikov in društev, predvsem DRPD.

V Brežicah so odprli prenovljeni nekdanji mestni vodovodni stolp. Ta najprepoznavnejši mestni simbol bodo v celoti namenili kulturno-turistični dejavnosti in predstavitvi mestnih znamenitosti. Prenova je skupaj z davkom brežiško občino stala približno 1,58 milijona evrov. Stolp bo upravljal Posavski muzej Brežice.

Nuklearno elektrarno Krško, ki je od začetka oktobra v rednem remontu, bodo po nekajdnevnem zamiku zaradi odpovedi dveh izvajalčevih varilnih strojev pri delih za zamenjavo visokotlačne turbine spet zagnali in v omrežje vključili predvidoma v začetku prihodnjega tedna. V Neku sicer delajo vse za čimprejšnje končanje remonta, so zagotovili. Za remont bodo odšteli od 90 do 100 milijonov evrov.

Evropsko fair play gibanje je podelilo evropske fair play nagrade. “Fair Play Flame” Award za športnice in športnike do 18. let je prejel 14-letni Aleks Švelc iz Društva borilnih veščin Ippon Sevnica. Mednarodna žirija priznanih in uglednih osebnosti je Aleksu med več predlogi priznanje podelila zaradi športne poteze na tekmovanju slovenskega pokala v ju-jitsu za kadete in mladince v Sevnici 7. maja letos, ko je je nasprotniku spodrsnilo in je padel. Aleks prednosti za pridobitev pomembne točke v finalni borbi z nadaljevanjem akcije ni izkoristil, ampak mu je ponudil roko, da je vstal in sta lahko nadaljevala borbo z enakimi izhodišči. Na koncu je borbo izgubil in posledično osvojil srebrno medaljo.

LOKALNE VOLITVE 2022

V Mestni občini Novo mesto se bosta na županskih volitvah pomerila dva kandidata. To sta dosedanji župan Gregor Macedoni in Srečko Vovko. Gregor Macedoni se bo potegoval za svoj tretji mandat na čelu Mestne občine Novo mesto, na volitvah pa bo vnovič nastopil z Listo Gregorja Macedonija, na kateri bo znova kandidiralo tudi vseh deset svetnikov, ki so bili s te liste izvoljeni pred štirimi leti. Srečka Vovka pa podpirajo Socialni demokrati. Vovko je sicer diplomirani inženir radiologije, občinski svetnik, nekdanji direktor novomeške Agencije za šport in aktualni predsednik krajevne skupnosti Kandija-Grm. Obenem bo tudi na vrhu liste Socialnih demokratov na volitvah za občinski svet.

Osrednja informativna oddaja, 4.11.2022