Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Dolenjski in posavski sindikalisti bodo opozorili na socialno solidarnost

Piše: R.K.

Čas objave:
28.04.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Dolenjski in posavski sindikalisti bodo ob 1. maju opozorili na socialno solidarnost; Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in ob zaključku tradicionalnega pohoda Novo mesto v žici znova lepo uspela.

SVET NA KRKI

V več mestih v Ukrajini, med drugim v prestolnici Kijev, so se davi oglasile sirene pred zračnimi napadi. V mestu Dnipro sta bili v napadih ubiti najmanj dve osebi, so sporočile ukrajinske oblasti. Zračna obramba je nad Kijevom sestrelila dve brezpilotni letali, poročajo tuje tiskovne agencije. V raketnih napadih v mestu Dnipro sta bila po navedbah tamkajšnjih oblasti ubita ženska in triletni otrok. V Umanu v osrednjem delu države so rakete zadele stanovanjsko stavbo in skladišče, vendar informacij o morebitnih žrtvah v tem mestu za zdaj ni. Eksplozije so odjeknile tudi v mestu Mikolajiv na jugu države. Kot so sporočile oblasti v Kijevu, je ukrajinska vojska nad prestolnico sestrelila 11 manevrirnih raket in dve brezpilotni letali. Napadi niso zahtevali žrtev ali večjega uničenja.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove naravnem okolju, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

- prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kurišča kresa,
- če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali
- kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe,
- ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti,
- pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,
- prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,
- po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti,
- na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci

KRKA DOMA

Območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dolenjske, Bele krajine in Posavja s sedežem v Novem mestu bo praznik dela obeležila s tradicionalnima območnima prvomajskima prireditvama na Debencu pri Mirni in na Lisci nad Sevnico. Na slovesnostih pod geslom S teboj - zate bodo opozorili na socialno solidarnost in njen pomen.
Koordinator novomeške območne organizacije ZSSS Igor Iljaš je na novinarski konferenci povedal, da bo na Debencu osrednja slavnostna govornica predsednica ZSSS Lidija Jerkič, na Lisci pa generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije Saška Kiara Kumer.
Na prvomajskih prireditvah bodo podelili tudi sindikalna priznanja za tekoče leto. Ob ugodnem vremenu pa na vsaki prireditvi pričakujejo do približno 3000 obiskovalcev, je dodal.

V mozaik letošnjih pohodov in proslav ob včerajšnjem dnevu upora proti okupatorju je svoj kamenček vložilo tudi Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto. Tudi tokrat niso manjkali praporščaki in člani Novomeške čete, člani veteranskih organizacij in vsi, ki nosijo v srcu vrednote narodnoosvobodilnega boja. Tako je osrednja občinska prireditev na tako imenovani Pumpnci ob dnevu upora proti okupatorju in ob zaključku tradicionalnega pohoda Novo mesto v žici znova lepo uspela. Pred kulturnim programom je zbranim letošnji pohod predstavil Luka Hrovat in z izjavo »Vesel sem, da lahko danes tu pred vami svoboden in v slovenskem jeziku povem nekaj besed« požel topel aplavz. Zbrani so z zanimanjem prisluhnili tudi slavnostnemu govorniku, komandantu Spominske novomeške partizanske čete Ivanu Petančiču – Iču, ki je obudil spomine na usodne dni, se poklonil partizanskemu boju in zažugal mračnim silam, ki se, kot je poudaril, oglašajo po vsej Evropi.

KRKA_OB_ENIH_28042023