kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Dolenjsko zajelo močno neurje

Piše: R.K.

Čas objave:
03.06.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Ministrstvo za notranje zadeve je umaknilo soglasje za prve tožbe, vložene zoper posameznike, za povrnitev stroškov policije na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih. Nova ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je s tem sledila stališčem državnega odvetništva, pravne službe ministrstva in varuha človekovih pravic. Notranje ministrstvo se je pod vodstvom nekdanjega ministra Aleša Hojsa namreč odločilo, da od domnevnih organizatorjev protestnih shodov terja povračilo stroškov policijskega varovanja.

Banka Slovenije bo 1. julija v prodajo in obtok dala slovensko izdajo skupnega spominskega kovanca vseh držav evrskega območja, izdanega ob 35. obletnici programa izmenjave študentov Erasmus. Gre za tretji motiv priložnostnih kovancev, izdanih v letošnjem letu.

KRKA DOMA

Občine Mirnske doline, Šmarješke Toplice, Novo mesto, Šentjernej in Škocjan je včeraj po 20. uri zajelo močno neurje, ponekod tudi z debelo točo. Najhuje je bilo v Občini Mokronog-Trebelno, kjer je padala tudi kot jajce debela toča. Poleg škode na stavbah, strehah in vozilih je veliko škode tudi na poljščinah, v sadovnjakih, na drevesih, vinogradih in drugih površinah, točo pa so morali na nekaterih cestnih odsekih plužiti. Gasilci so sicer delali v treh skupinah, mobilizirali so tudi zimsko cestno službo. V Mokronogu je veter podrl več kot 150 dreves, toča pa je močno poškodovala streho tamkajšnje osnovne šole, poškodovala več kot 100 vozil ter pustila vidne posledice na fasadah objektov, oknih in žaluzijah. O škodi zaradi močnega vetra, padavin in toče poročajo tudi iz drugih omenjenih dolenjskih občin. Meteorna voda je zalivala kleti, med drugim tudi v osnovni šoli Mirna, zdravstvenem domu Metlika, ter v številnih hišah. Sprožilo se je več zameljskih plazov, zaradi katerih so bile nekatere ceste popolnoma zaprte. V Šentjerneju je močan veter potrgal kable električne napeljave, veter je razkrival strehe hiš. V Šmarjeških Toplicah se je pri popravilu strehe objekta poškodoval gasilec.

Na 15. praznik občine Šentrupert je župan Andrej Martin Kostelec podelil letošnja občinska priznanja. Peti častni občan je Anton Rugelj, priznanje je prejel Viktor Uhan, listino pa Rekreacijsko društvo Šentrupert in podjetje Tims Lovše d.o.o. Več o nagrajencih lahko preberete na radiokrka.si. Občina Šentrupert praznuje svoj praznik 2. junija, v spomin na dan, ko je bila leta 1497 dokončana gotska lepotica, cerkev sv. Ruperta. Župan Andrej Martin Kostelec je na slavnostni seji v svojem govoru povzel dosedanje delo v tem mandatu in ob tem med drugim poudaril: "Danes so tako postavljeni novi temelji za pogon razvoja občine. Občina zaradi dobrih projektov, ki bodo izboljšali infrastrukturo in poskrbeli za ustrezne pogoje tudi za razvoj kulturnih, športnih in drugih prostočasnih dejavnosti, pridobiva prepoznavnost nazaj". Dodal je, da morajo imeti skupni cilji morajo imeti pred zasebnimi. Hkrati je občankam in občanom čestital ob prazniku ter jih povabil na prireditve, ki do občinskem praznuki potekajo še cel junij.

Ob prihajajočem prazniku Mestne občine Krško, ki ga v Krškem praznujejo v spomin na prve padle krške borce in vrnitev izgnancev, sta župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko in direktorica občinske uprave Melita Čopar predstavila načrte. Med drugim je župan izpostavil razvojni impulz, ki Krško čaka v prihodnjem dolgoročnem obdobju naslednjih desetletij, to je načrtovana gradnja drugega bloka jedrske elektrarne. Med kratkoročnimi cilji letošnjega in naslednjih let pa sta izpostavila predvsem gradnjo bazena v Krškem, gradnjo novega objekta OŠ dr. Mihajla Rostoharja v starem mestnem jedru Krškega, izgradnjo prizidka Zdravstvenega doma Krško, obnovo državnih in občinskih cest, s poudarkom na rekonstrukciji ceste Krško—Zdole in Ceste krških žrtev ter nadgradnjo komunalne infrastrukture, uresničitev projekta Pametna srebrna vas na Senovem ter sprejem sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta.

Osrednja informativna oddaja, 3.6.2022