hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Država po 30 letih ureja odkupe zemljišč

Piše: R.K.

Čas objave:
06.06.2023 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Država po 30 letih ureja odkupe zemljišč; Brežice prejele Steletovo nagrado; V Šmarjeških Toplicah so se pomerili gasilci.

SVET NA KRKI

V Sloveniji so v prvem četrtletju zbrali skoraj 2,4 milijona ton vseh vrst odpadkov, kar je 14 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Razlog za rast je večja količina zbranih gradbenih odpadkov, ki se je povečala za 291.000 ton oz. 18 odstotkov ter predstavljala več kot tri četrtine vseh zbranih odpadkov, so sporočili s statističnega urada.

V shemo izbrana kakovost z navedbo Slovenije kot države pridelave in predelave se poleg sektorjev mesa, mleka in sadja po novem uvršča tudi sektor žit, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot so pojasnili, so označbo izbrana kakovost sektorju žita priznali na pobudo več kmetijskih in drugih organizacij.

KRKA DOMA

Pred 30 leti je država v okviru urejanja območja okoli načrtovane Hidroelektrarne Mokrice izvedla regulacijo potoka Gabernica v občini Brežice, a pri tem ni uredila vseh razmerij z lastniki zemljišč. Strugo potoka je speljala po novi trasi mimo naselja Mostec in uredila nov izliv v reko Savo. Ker je bila nova struga speljana tudi po zasebnih zemljiščih, bi jih morala država odkupiti, a tega ni uredila. Kot pravijo na Občini Brežice, so bili odkupi načrtovani, a niso bila izvedena plačila. Prav tako niso bila urejena lastniška razmerja z zasebnimi lastniki, kar bi morala narediti država oz. pristojno ministrstvo za naravne vire in prostor. Zato je občina leta 2013, ko je bila sprejeta uredba o državnem prostorskem načrtu za Hidroelektrarno Mokrice, zahtevala, da je uredba pravna podlaga za ureditev razmerij in odkupov zemljišč ob potoku Gabernica. Vse potrebno država ureja zdaj. Kot so povedali na ministrstvu za naravne vire in prostor, trenutno urejajo lastniška razmerja z okoli 60 lastniki zemljišč. Skupno gre za šest hektarjev površin, katerih odkupno vrednost je sodni cenilec kmetijske stroke ocenil na okoli osem evrov za kvadratni meter. Skupno bo morala torej država lastnikom izplačati za okoli 480.000 evrov odškodnin.

Občina Brežice je prejela Steletovo nagrado za revitalizacijo in popularizacijo kulturnega spomenika Brežice – Vodovodni stolp. Nagrado je podelilo Slovensko konservatorsko društvo, kot najvišje konservatorsko priznanje oziroma nagrado, poimenovano po prvem poklicnem konservatorju Francetu Steletu. Vodovodni stolp je prepoznaven, 46 metrov visok stolp, ki je bil zgrajen leta 1914. Služil je za oskrbo prebivalcev mesta s pitno vodo, z izvzetjem iz uporabe leta 1983 pa je postal spomenik tehniške in kulturne dediščine ter simbol mesta. Priprav na celovito prenovo se je občina lotila že leta 2020, ko je bila pripravljena tehnična dokumentacija. Prenovo je v celoti financirala Občina Brežice, zaključena pa je bila lani jeseni. Želja investitorja je bila, da vodovodni stolp v celoti obnovi, ga statično sanira in spremeni v razgledno točko, ki bi služila predstavitvi kulturne in tehniške dediščine. Stavba naj bi postala spomenik vodam, znanju in tehničnim veščinam. Priprav na celovito prenovo se je občina lotila že leta 2020, ko so pripravili tehnično dokumentacijo. Arhitekta, Gregor Bizjak in Tadeja Šepec Bizjak, NAINO Biro iz Brežic, sta pri izdelavi projektov intenzivno sodelovala z investitorjem, Občino Brežice oziroma njeno predstavnico, Suzano Ogorevc ter s pristojno konservatorko Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz območne enote Novo mesto, Mojco Verček Rems.

Minulo nedeljo je v Šmarjeških Toplicah potekal 51. Avtorally novomeške gasilske zveze glede na kategorije spola in starosti. Gasilci starejši od 16 let so tekmovali v kategoriji A, kjer so prvo mesto prejeli člani PGD Lakovnice. Sledili so jim člani PGD Potov Vrh – Slatnik. Pri članicah A je bila najboljša ekipa gasilskega društva Grmovlje, ki je osvojila zasluženo prvo mesto, drugo mesto pa je zasedla ekipa PGD Zbure. Člani starejši od 30 let so sodelovali v kategoriji B, izmed katerih so je Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Krka izkazalo za najmočnejšo ekipo. Pri starejših gasilkah je največ spretnosti pokazala ekipa iz PGD Bela Cerkev, ki je zasluženo osvojila prvo mesto. Gasilke so dokazale, da starost ni ovira za odlično izvedbo nalog.