nika kovač, 8. marec1 Svet24.si

8. marec zapravil preveč, sedaj prosijo za denar

Princ Harry Svet24.si

Princ Harry imel afero

predcasno glasovanje referendumi 2022 gospodarsko m24 Necenzurirano

SDS so mesta spet rekla "ne"

ljudmila novak m24 Reporter.si

Ljudmila Novak namignila Janezu Janši: »Janez, ...

ronaldo (2) Ekipa24.si

Fifa razblinila vse dvome o zadetku Ronalda: Ali ...

pia-belak, sanjski-moški Njena.si

Eva Luna ali Ariajanna? Pia na strani iskrenosti

Mario Ferri 3 Ekipa24.si

Razkrita identiteta pogumnega navijača, ki je v ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Grad Grm bodo prenovili

Piše: R.K.

Čas objave:
18.01.2022 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Ajda Vesel.

SVET NA KRKI
Roberta Metsola iz vrst Evropske ljudske stranke je bila danes že v prvem krogu glasovanja izvoljena za novo predsednico Evropskega parlamenta. Postala je tretja ženska na tem položaju in najmlajša predsednica parlamenta doslej.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje ortopedu iz novomeške bolnišnice Gregorju Kavčiču. Tričlanski sodni senat je pritrdil očitkom tožilstva, da je prejemal podkupnino od podjetja Emporio Medical. Zdravniku, ki zanika, da je šlo za podkupnine, so prisodili tri leta zapora. Sodba še ni pravnomočna, poročajo današnji časniki.

KRKA DOMA
Novomeški grad Grm naj bi predvidoma v prihodnjih petih letih temeljito prenovili. Za njegovo energetsko sanacijo je država rezervirala približno štiri milijone evrov. Vodja novomeške enote zavoda za varstvo kulturne dediščine Dušan Štepec je dejal, da še ne vedo, kako se lotiti tudi konstrukcijske prenove gradu, ki je tudi osnova za izvedbo energetske sanacije. V načrtu je namreč več sprememb. Zgodovinski arhiv naj bi preselili na mesto nekdanjih grajskih hlevov oziroma "grajske štale". Tam na bi za njegove potrebe zgradili sodobno opremljeno arhivsko zgradbo, sproščene grajske prostore pa bi namenili delovanju zavoda. Pritlični del gradu naj bi tudi čim bolj odprli javnosti, načrtujejo večnamensko dvorano in razstavišče, v grajski kleti pa vinoteko in kavarno. Prostore grajskega stolpa naj bi namenili razstavi o zgodovini gradu in v tem skoraj stoletje delujoče kmetijske šole, notranje dvorišče pa raznolikim prireditvam.

Ministrstvo za finance je na podlagi več kazalnikov, ki se nanašajo na razvitost in ogroženost občine, ter kazalnikov razvojnih možnosti določilo koeficiente razvitosti občin za leti 2022 in 2023. Mestna občina Novo mesto se je s keoficientom 1,29 med vsemi občinami in mesntimi občinami uvrstila na tretje mesto, med mestnimi občinami pa na prvo mesto. Med najboljšimi 20. so še občine Grosuplje na desetem mestu, Trebnje, na 13., Ivančna Gorica na 15. in Mirna Peč na 17. mestu.

Od danes do četrtka se bodo na območju Suhe Krajine in na letališču Cerklje ob Krki usposabljali slovenski in ameriški piloti. Urili bodo taktične postopke reševanja izoliranega osebja, pa tudi izvenletališko pristajanje na predhodno določenih območjih. Usposabljanje bo potekalo tudi v nočnem času. Načrtovano je skupno letenje do dveh letal in treh helikopterjev.

Osrednja informativna oddaja, 18.1.2022