Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Ivančna Gorica zlata

Piše: R.K.

Čas objave:
16.03.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Oblak puščavskega prahu, ki je zajel velik del Evrope, se pri nas tokrat večinoma zadržuje v višjih plasteh ozračja in nima večjega vpliva na kakovost zraka. So pa ravni delcev lahko povišane tudi pri tleh, opozarjajo pri Agenciji RS za okolje. Po napovedih se bo puščavski prah oz. pesek v ozračju pojavljal še do petka.

Ekologi brez meja letos posameznike in organizacije pozivajo k digitalni čistilni akciji. Poudarili so, da z izbrisom nepotrebnih datotek in podatkov iz naših elektronskih naprav, kot so med drugimi podvojene fotografije in videoposnetki, vplivamo na znižanje našega ogljičnega odtisa in prispevamo k upočasnjevanju globalnega segrevanja.

KRKA DOMA

Na strokovnem srečanju na področju lokalne samouprave Zlati kamen je Občina Ivančna Gorica prejela Zlati certifikat ISSO za leto 2022. Župan Dušan Strnad, podžupan Tomaž Smole in direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret, so se v Ljubljani udeležili zaključne konference Zlati kamen, ki se glasi pod sloganom Odgovoren razvoj za jutri. Zlati kamen je v slovenski javnosti najbolj odmevno strokovno srečanje na področju lokalne samouprave, kjer si izkušnje ter poglede o razvojnih možnostih ter dobrih praksah izmenjajo najvišji predstavniki lokalnih skupnosti, gospodarstva in vlade. Kot primer dobre prakse je župan Ivančne Gorice Dušan Strnad predstavil projekt Hiša kranjske čebele, nov turistični produkt iz Višnje Gore. Na t. i. zlati konferenci je Občina Ivančna Gorica prejela tudi Zlati certifikat ISSO za leto 2022, za razvojno odličnost in doseganje standarda občine dobrega življenja.

V soboto, 26. marca, bo po krajevnih skupnostih Mestne občine Novo mesto stekla čistilna akcija Očistimo sosesko. K sodelovanju so vabljene vse krajevne skupnosti . Čistilna akcija tradicionalno poteka na pobudo Mestne občine Novo mesto in Komunale Novo mesto, ki si aktivno prizadevata za osveščanje o čistem okolju in skrbi zanj. Krajani so vabljeni, da v družbi sokrajanov vseh generacij poskrbijo za okolico brez nepravilno odloženih odpadkov, akciji pa se lahko pridružijo v sklopu krajevnih skupnosti, kjer dobijo tudi več informacij o predvidenem območju čiščenja, ki ga bo določila posamična krajevna skupnost. Vabljeni so tudi društva, šole, vrtce in ostale organizacije, da se akciji pridružijo v čim večjem številu.
Partner Europe Direct Novo mesto, ki deluje v okviru Razvojnega Centra Novo mesto, k zelenim dejanjem poleg občanov poziva tudi podjetja, ki lahko tudi kakšen dan prej ali kasneje poskrbijo za čisto okolico podjetja. Skupna občinska uprava občin Dolenjske bo v sklopu akcije vršila nadzor nad ravnanjem s komunalnimi odpadki na skupnih zbiralnicah in ekoloških otokih iz strani občanov.

Novomeški policisti so včeraj ob pomoči posadke letalske policijske enote našli pogrešanega, ki je bil že močno podhlajen. Policiste Policijske postaje Novo mesto so včeraj nekaj pred 14. uro na pomoč poklicali svojci moškega, ki naj bi imel zdravstvene težave in je pomanjkljivo oblečen odšel v gozd. Moškega so svojci že iskali, vendar ga niso našli. Policisti so se takoj odzvali. Pregledali so bližnjo okolico, v iskanje se je vključil tudi vodnik službenega psa Policijske postaje vodnikov službenih psov Novo mesto. Presodili so, da je zaradi nižjih temperatur ogroženo zdravje pogrešanega, zato so za pomoč pri iskanju in pregledu širšega ter zahtevnega območja takoj zaprosili Letalsko policijsko enoto in vodnike enote reševalnih psov. Že nekaj minut po prihodu helikopterja na območje iskanja je posadka policijskega helikopterja s pomočjo toplotne kamere pogrešanega izsledila in policiste usmerjala do pogrešanega. Ko so se mu približali, je ta ponovno poskušal pobegniti, vendar ga je policist uspel zadržati do prihoda reševalcev. Zdravnica je ugotovila, da je bil moški podhlajen, med tavanjem po gozdu pa je utrpel več opraskanin. Po nudenju prve pomoči so moškega odpeljali v bolnišnico in mu zagotovili ustrezno zdravniško oskrbo.

Osrednja informativna oddaja, 16.3.2022