900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Junaki našega časa iz naše regije

Piše: R.K.

Čas objave:
24.05.2023 13:58

Danes v osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Junaki našega časa tudi iz naše regije; Na Novomeškem nadpovprečen delež bolnikov z zdravili za krvni tlak; Vikend v Novem mestu bo v znamenju cvička.

SVET NA KRKI

Premier Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Med njimi je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov in "božičnica" za upokojence.

Komunalno podjetje Vesla bo lahko začelo zaračunavati uporabo prh na javnih plažah na Krku, je po pisanju reškega časnika Novi list ta teden odločil mestni svet mesta Krk. Letošnje poletje bo plačljivih šest prh na mestnih kopališčih, cena za polminutno prhanje pa bo 20 centov.

KRKA DOMA

Na letošnjem natečaju Junaki našega časa, ki ga je pripravila Slovenska Filantropija, je letos med 11. šolami iz vse Slovenije naziv prejela tudi OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični. Med šolami, ki so naziv ponovno prejele, pa je tudi OŠ Loka Črnomelj. Prostovoljci omenjene šole so za oskrbovance v Domu starejših občanov Črnomelj izdelali pomladno okrasitev, zanje pripravili decembrsko prireditev, jih obiskali ob kulturnem dnevu in izdelovali novoletne voščilnice za starostnike Rdečega križa Črnomelj. Sodelovali so z okoljskimi organizacijami, veliko prostovoljskega dela pa je bilo opravljenega tudi na ravni šole. Prostovoljci so se vključevali v organizacijo zbiralnih akcij, pisali so pisma za lepši dan in nudili medvrstniško pomoč sošolcem pri učenju. Soustvarjali so radijsko uro na temo revščine in druge učence na ta način nagovorili, da se jim pridružijo pri dobrodelni akciji »Drobtinica – malo … je veliko«, se vključevali v lokalno gasilsko društvo. Prostovoljsko delo na šoli sta koordinirali Sonja Malnarič in Sonja Štefanič s pomočjo 11 kolegov, ki so prav tako mentorirali mlade prostovoljce. Skupaj so zabeležili 52 aktivnih prostovoljcev, ki so angažirano delovali celo leto in opravili kar 1.802 prostovoljskih ur.
Priznanja pa je ob nacionalnem tednu prostovoljstva Slovenska Filantropija podelila tudi občinam. Za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov in podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij pa so naziv Prostovoljstvu prijazna občina pridobile tudi občine Črnomelj, Ivančna Gorica, Kočevje, Sevnica in Ribnica ter Mestna občina Krško.

Na Novomeškem je bil delež prebivalcev, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, višji od državnega povprečja, za sladkorno bolezen pa nižji. Tako kažejo podatki o zdravju prebivalcev v občinah NIJZ. Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je v občini v povprečju dosegla 20,4 koledarskega dneva na leto, medtem ko je v slovenskem povprečju 19,4 dneva. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah znašala ena na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,1 prebivalca. Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je za 2,4 odstotne točke presegel slovensko povprečje, ki je pri 8,5 odstotkih.

V Novem mestu bo ta vikend vse v znamenju cvička. Ta vikend se bo v Novem mestu odvijal 2. Festival cvička, v sklopu katerega bo na Grmskem gradu potekal Pop up wine festival. Na njem se bodo predstavili številni slovenski in tuji vinarji. Letošnji Festival Cvička bo postregel z povorko vinogradniških društev, kronanja kralja cvička in razglasitev ambasadorja cvička, izborom 24.cvičkove princese ter številnimi glasbenimi koncerti.

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih 24.5.2023