gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Krajani imajo nov dom

Piše: R.K.

Čas objave:
14.03.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je danes pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Tretji teden v marcu v ospredje že tradicionalno postavlja možgane. Tokratni Teden možganov poteka pod naslovom Utelešeni, osrednja tema je namenjena vprašanju, na kakšne načine se naši miselni procesi prepletajo s telesnimi. Dogodki bodo potekali v živo v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novem mestu, možno jih bo spremljati tudi preko spleta.

Slovenska policija bo ta teden v okviru mednarodne akcije 24-Blue RAD poostreno nadzirala železniški promet po vsej državi. Poseben poudarek bodo namenili preverjanju ilegalnih migracij in odkrivanju tihotapskega blaga v železniškem prometu, na primer prepovedanih drog, orožja in cigaret.

KRKA DOMA

V Velikih Malencah pri Brežicah so uradno odprli novozgrajeni energetsko varčni večnamenski dom krajanov. Brežiška občina je za njegovo gradnjo odštela približno 460.000 evrov lastnega denarja. Z novogradnjo so nadomestili v veliki poplavi leta 2010 poplavljeni in močno načeti dom krajanov, je ob odprtju povedal brežiški župan Ivan Molan. Pri njegovi gradnji so upoštevali želje in pripombe krajanov. Med projektiranjem so namreč na željo krajanov nekoliko spremenili mesto postavitve in preoblikovali notranjo prostorsko ureditev. S tem so dosegli racionalnejšo in bolj funkcionalno izrabo prostorov ter okolice zgradbe. V pritličju doma so sicer vhodni vetrolov, večnamenski prostor, sanitarije, čajna kuhinja, strojnica in stopnišče, ki vodi v mansardo s hodnikom, večnamenski prostori, dvema pisarnama, sanitarijami in prostorom za čistila. V stavbi je na voljo skupaj nekaj več kot 270 kvadratnih metrov površin. V domu pa je nove prostore za svojo dokumentacijo in delovanje dobila tudi krajevna skupnost.

V gradu Črnomelj so minuli konec tedna odprli delno prenovljeni atrij, med drugim prizorišče številnih kulturnih prireditev. Prenovitvena dela so stala nekaj manj kot 270.000 evrov. Ministrstvo za kulturo je prek razpisa zanjo prispevalo 38.000 evrov, glavnino naložbe je poravnavala črnomaljska občina, ki namerava prenovo gradu nadaljevati. Z omenjeno prenovo, predvsem pa z oživitvijo pritličja, ohranjajo kulturno dediščino in eno najstarejših črnomaljskih in hkrati belokranjskih stavb. Prenovo atrija bodo letos nadaljevali. Predvidena je ureditev tamkajšnjih javnih sanitarij, pripravljajo pa tudi projekt celovite prenove pritličja gradu Črnomelj, pri čemer računajo na razpisna sredstva.

Medobčinski inšpekcijski organ Skupne občinske uprave občin Dolenjske bo izvajal redni nadzor nad odlaganjem komunalnih odpadkov, zato Mestna občina Novo mesto občane preventivno opozarja, da dosledno ločujejo komunalne odpadke in jih prepuščajo v namenske zabojnike. Odlaganje odpadkov v okolje oziroma izven (ob) zabojnikih je prepovedano. Tako odlaganje odpadkov omogoča brskanje živali po smeteh, nenadzorovan raztros odpadkov po okolju, smrad in kvari videz naselja.

Osrednja informativna oddaja, 14.3.2022