Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Krška nuklearka začenja suho skladiščenje izrabljenega jedrskega goriva

Piše: R.K.

Čas objave:
20.03.2023 12:46

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Krška nuklearka začenja suho skladiščenje izrabljenega jedrskega goriva; Znani prejemniki nagrad in priznanj MO Novo mesto; V mestnem jedru bodo merili hitrost.

SVET NA KRKI

V sindikatih javnega sektorja ocenjujejo, da zaenkrat znana izhodišča za pogajanja o prenovi plačnega sistema kažejo, da vlada v petek ni sprejela tistega, kar je napovedovalo ministrstvo za javno upravo. Med drugim so razočarani zaradi predvidenega časovnega odmika uvedbe nove plačne lestvice, uradno pa z izhodišči še niso seznanjeni.

V Sloveniji je bilo konec leta 2022 skoraj 2,675 milijona uporabnikov mobilnega omrežja, kar je tri odstotke več kot leto prej. Vnovič se je povečal tudi prenos podatkov prek mobilnega omrežja, in sicer na rekordnih več kot 94 milijonov gigabajtov. Se je pa zmanjšalo število odhodnih telefonskih klicev.

KRKA DOMA

V Nuklearni elektrarni Krško bodo iz bazena za mokro skladiščenje v novozgrajeno zgradbo za suho skladiščenje ta teden začeli premeščati prvih 300 ton izrabljenega jedrskega goriva. Novo skladišče so zgradili v okviru zadnje desetletne varnostne nadgradnje Neka. Šlo je za osemletni projekt, ki bo Nek stal skoraj 100 milijonov evrov. Novo skladišče bo zadostovalo vsaj za prihodnjih sto let, izrabljeno jedrsko gorivo pa bodo vanj premeščali po petih letih hranjenja in hlajenja v bazenu z vodo. Iz tega bazena bodo v prvi kampanji do jeseni premestili 16 zabojnikov s 592 gorivnimi elementi. S suhim skladiščenjem bodo v Neku uvedli mednarodno priznano rešitev. Z njeno uvedbo so se pridružili državam, ki upoštevajo najsodobnejše varnostne zahteve pri začasnem skladiščenju izrabljenega jedrskega goriva. Tovrstno skladiščenje sicer uporabljajo v Belgiji, Nemčiji, na Madžarskem, v Švici, Španiji, Veliki Britaniji in ponekod v ZDA.

Na zadnji seji občinskega sveta so novomeški svetniki potrdili nagrajence Mestne občine Novo mesto za preteklo leto, med njimi so kot častno občanko zaradi njenih pomembnejših trajnih uspehov na področju prostovoljnega in humanitarnega dela imenovali Branko Bukovec. Poleg podelitve naziva častne občanke so svetniki na seji potrdili tudi prejemnike nagrad Mestne občine Novo mesto za leto 2022, ki so jih zaradi njihovega doprinosa k prostovoljstvu in kulturi prejeli Bojan Bencik, Ana Bilbija in Elizabeta Vardijan, grb občine pa bo podeljen Janezu Gorniku.

Medobčinsko redarstvo bo v tem tednu, do 26. marca, izvajalo meritve hitrosti na območju novomeškega Glavnega trga, kjer imajo pešci prednost pred ostalimi udeleženci v prometu. Meritve se bodo izvajale z razlogom neupoštevanja omejitev hitrosti v območju umirjenega prometa in neodstopanja prednosti pešcem. Skupaj s Policijsko postajo Novo mesto bodo izvajali tudi nadzor nad vozniki enoslednih motornih vozil, s poudarkom na uporabi zaščitne čelade in druge opreme. Nadzor se bo izvajal na območju občine in s ciljem osveščati o varnosti samih motoristov, saj spadajo med bolj ogrožene skupine udeležencev v prometu.

Osrednja informativna oddaja 20.3.2023