Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih - Milijon in pol za obnovo brežiškega stolpa

Piše: RK

Čas objave:
01.09.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Petra Majdič.

SVET NA KRKI
Slovenija in Hrvaška sta z zrelim pristopom pripeljali odnose v zelo dobro fazo, je ob prihodu na Blejski strateški forum danes dejal hrvaški premier Andrej Plenković. Dodal je, da bi bilo mogoče vprašanje meje med državama rešiti v tem mandatu.

Na prvi šolski dan je nekaj otrok v šolo simbolično pospremil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Skupaj z ravnateljico domžalske OŠ Venclja Perka Petro Korošec je spomnil, da se v šole in tudi v promet vračajo otroci. Ti so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, zato naj bodo odrasli nanje posebej pozorni in naj bodo dober zgled.

Na celjskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za Sebastiena Abramova, ki mu tožilstvo očita, da je marca 2015 umoril svoje takratno dekle, 24-letno Saro Veber. Kot je povedal Abramov, dekleta ni umoril, zato očitanega kaznivega dejanja ni priznal. Izrekel pa se je za senatno sojenje.

KRKA DOMA
Za 193.116 učencev in 76.000 dijakov se danes začenja novo šolsko leto, že tretje v znamenju epidemije novega koronavirusa. Pouk bo potekal v šoli po modelu B ob upoštevanju higienskega režima in preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja covida-19. Prvič bo šolski prag prestopilo 21.198 prvošolcev. Učenci zadnjega triletja in dijaki se bodo prostovoljno samotestirali, za učitelje pa velja pogoj PCT. Letošnje šolsko leto se bo začelo približno tako, kot se je lansko šolsko leto končalo. Ob upoštevanju priporočil NIJZ se lahko izvajajo vse dejavnosti in programi, vključno z dnevi dejavnosti, šolo v naravi in plavalnimi tečaji. Šole bodo za prvošolce pripravile sprejeme. Vsem zaposlenim staršem bo pripadal dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo prvošolca.

Od danes dalje bo za drugega otroka iz iste družine, ki se v vrtcu hkrati s starejšim sorojencem, vrtec brezplačen. Na novo se pravica do brezplačnega vrtca širi tudi na družine s tremi ali več otroki, tako da je tretji in vsak nadaljnji otrok upravičen do brezplačnega vrtca ne glede na to, ali je še kateri otrok v vrtcu ali ne, je v predstavitvi novele pojasnila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. DZ je novelo potrdil januarja letos. Tako so poslanci vrnili ugodnost za starše, ki je v Sloveniji že veljala, a jo je leta 2012 vlada zaradi varčevalnih ukrepov ukinila.


Pred mogočnim Vodovodnim stolpom je na zadnji avgustovski dan potekal svečani podpis pogodbe za obnovo Vodovodnega stolpa, ki zajema utrjevanje konstrukcije in temeljito obnovo notranjosti in zunanjosti. Pri obnovi je izjemno pomembna rekonstrukcija stolpa za zagotovitev stabilnosti in potresne varnosti, saj je pregled objekta razkril, da je Vodovodni stolp le še 60% potresno varen. Kot je dejal župan Občine Brežice Ivan Molan si je občina že dve leti prizadevala za obnovo 46 m visokega stolpa, ki je ena najvidnejših znamenitosti v Brežicah, kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika. Gradbeno-obrtniška in inštalaterska dela naj bi zaključili do 31. maja drugo leto, za obiskovalce pa naj bi bil stolp odprt do konca drugega leta.

Osrednja informativna oddaja, 1.9.2021