tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Na javni predstavitvi v Kočevju različna mnenja o selitvi Melamina

Piše: R.K.

Čas objave:
01.02.2023 12:16

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Na javni predstavitvi v Kočevju različna mnenja o selitvi Melamina; Krka izgubila porti Hopsom.

SVET NA KRKI

Območje z evrom je januarja na letni ravni zabeležilo 8,5-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta decembra pri 9,2 odstotka, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so še naprej poganjale visoke cene energentov in hrane.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je danes objavilo razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2023/2024. Skupaj za redni in izredni študij je razpisanih 11.800 vpisnih mest, kar je toliko kot lani, so sporočili z ministrstva.

KRKA DOMA

Po lanski hudi delovni nesreči v kočevskem Melaminu načrtujejo selitev proizvodnje kemičnega podjetja iz mesta. Mnenja o prihodnosti tovarne se med občani razhajajo. Na torkovi precej živahni predstavitvi najprimernejše potencialne lokacije za selitev podjetja so nekateri celo menili, da bi moralo to ostati v mestu. Kočevski župan Vladimir Prebilič je zbranim zagotovil, da nobena odločitev ne bo sprejeta mimo volje ljudi. Del občanov je menil, da bi se Melamin moral preseliti, a ne na lokacijo, ki je bila v preliminarni študiji, ki jo je naročil Melamin, ocenjena kot najprimernejša. Drugi del jih je menil, naj Melamin ostane na sedanji lokaciji, vendar ne znova zažene najnevarnejšega dela proizvodnje, pri katerem uporablja epiklorhidrin. Tretji del zbranih pa je zahteval, da se družba povsem umakne iz Kočevja. Največji del udeležencev javne predstavitve so sicer predstavljali krajani z območja, ki je bilo v preliminarni študiji prepoznano kot najprimernejša lokacija za selitev Melamina, to je območja med Klinjo vasjo in Malo Goro. Enotno nasprotujejo temu, da se Melamin preseli v njihovo bližino. Kot razlog za nasprotovanje so krajani navajali varnost, saj da gre za podjetje, katerega proizvodnja delno temelji na nevarnih snoveh. Precej pomislekov so imeli tudi glede tega, kaj bi preselitev pomenila za tamkajšnje okolje, pa tudi za vrednost njihovih nepremičnin, na primer hiš, ki bodo, kot je dejala ena od udeleženk, potem ko bo v bližino prišel Melamin, povsem izgubile vrednost. Med drugim so krajani zahtevali, da se o tem, kam naj se seli Melamin, če sploh kam, izrečejo ljudje na referendumu, županu Prebiliču pa tudi očitali, da v tem primeru zastopa interese kapitala. Prebilič je zatrdil, da nikakor ne zagovarja interesov Melamina, bi pa njegova izguba za Kočevje pomenila izgubo precejšnjega števila delovnih mest. Od Melaminu naj bi bilo v Kočevju namreč tako ali drugače odvisnih več kot 1000 ljudi. Če med ljudmi ne bo večinskega dogovora glede lokacije selitve Melamina, bo ta po besedah Srečka Štefaniča, direktorja Melamina ostal tam, kjer je.

Košarkarji Krke so v 16. krogu doživeli prvi poraz v letošnji sezoni Lige Nova KBM. Na Polzeli so izgubili s Hopsi s 66:73.

Osrednja informativna oddaja 1.2.2023