Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Na okrogli mizi o potencialih gostinstva na Dolenjskem

Piše: R.K.

Čas objave:
28.03.2023 12:59

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Na okrogli mizi o potencialih gostinstva na Dolenjskem; V Beli krajini turistični obisk lani presegel predcovidno raven.

SVET NA KRKI

Po vstopu Hrvaške v schengensko območje v začetku leta je prišlo do opaznih sprememb poti prebežnikov. Ti namreč namesto skrivnih stez, ki so jih preko zelene meje v glavnem premagovali peš, zdaj za prihod Slovenijo uporabijo kar javni potniškim promet. Vseeno slovenska policija še vedno zaloti tudi precej plačanih tihotapcev ljudi. V prvih dveh mesecih leta je policija obravnavala že več kot 5000 nezakonitih prehodov državne meje, kar je skoraj štirikrat več kot v enakem obdobju lani.

Cena dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se je opolnoči znižala za 5,5 centa na 1,449 evra za liter, cena 95-oktanskega bencina pa je ostala pri 1,374 evra za liter. Kurilno olje se je pocenilo za 5,4 centa na 1,043 evra.

KRKA DOMA

V Hiši kulinarike na Glavnem trgu je v ponedeljek potekala okrogla miza z naslovom »Potenciali gostinstva na Dolenjskem«. Pripravili sta jo Območna obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto in Srednja šola za gostinstvo in turizem v Novem mestu. Gre za eno od nadaljnjih aktivnosti sodelovanja med akterji, ki želijo reševati problematiko stanja v panogi po epidemiji ter ustreznega izobraževanja in zaposlovanja v panogi gostinstvo in turizem. Gostinci so podali kar nekaj dobrih predlogov za sodelovanje s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem in dijaki oz. študenti, hkrati pa zori pobuda za ustanovitev zasebne šole za gostinstvo po zgledu drugih šol v tujini, kot na primer v Avstriji. Pobudniki okrogle mize so bili enotni, da bodo na Ministrstvo za gospodarstvo oziroma na Direktorat za turizem naslovili pobudo in resno opozorilo, da bi morali dati v strategiji razvoja turizma bistveno več poudarka gostinstvu, ker je to vzporedna dejavnost, ki zaokroži turistično ponudbo. 

Na turističnem območju Bela krajina so imeli lani nekaj več kot 110.000 prenočitev, s čimer so tovrstni izid predcovidnega leta 2019 presegli za dobro petino. Zabeležili so tudi nekaj manj kot 45.000 prihodov turistov oz. 16 odstotkov več kot leta 2019. Posamezen turist je v Beli krajini v povprečju lani preživeli 2,5 dneva. Po podatkih črnomaljskega razvojno-informacijskega centra Ric Bela krajina so lani prevladovali domači gosti. Teh je bilo 78 odstotkov. Med tujimi turisti so prevladovali Nemci in Nizozemci, po številu prenočitev so tem sledili turisti iz Belgije, Italije, Avstrije, Francije, Švice in drugih evropskih držav. V Beli krajini so tuji gosti skupaj lani ustvarili za 13 odstotkov prenočitev, so dodali v Črnomlju. Med najbolj obiskanimi so bili belokranjski kampi. Teh je obiskala skoraj polovica gostov. Pet odstotkov gostov je bivalo v tamkajšnjih hotelih, preostala slaba polovica pa na turističnih kmetijah in drugih oblikah nastanitve. S ciljem vnovič uspešnega turističnega leta si bodo letos prizadevali za nadaljnjo krepitev kakovosti območne turistične ponudbe in povezovanja med vsemi deležniki belokranjskega turizma, so napovedali. Njihov cilj je tudi povprečno turistično bivalno dobo dvigniti na tri dni.

Osrednja informativna oddaja, 28.3.2023