Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Na pomoč v Osilnico in Kostel prihaja vojska

Piše: R.K.

Čas objave:
19.09.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Na pomoč v Osilnico in Kostel prihaja vojska; Kolpa odnesla 300-glavo čredo ovac; ŠD SU začenja novo sezono

SVET NA KRKI

Današnji pogreb britanske kraljice Elizabete II. glede na ocene velja tudi za največjo varnostno operacijo v Združenem kraljestvu doslej. Več tisoč policistov mora namreč poskrbeti za varnost ogromnih množic in dolgega seznama več sto članov tujih kraljevih družin, voditeljev in drugih dostojanstvenikov. Pogreba se udeležuje tudi predsednik Slovenije Borut Pahor, v času pogreba bo pred predsedniško palačo, vlado in poslopjem državnega zbora v Sloveniji zastava spuščena na pol droga. Današnji ponedeljek je v Združenem kraljestvu dela prost dan, šole so zaprte, prav tako številne trgovine in podjetja.

V Grosupljem so končali gradnjo zadrževalnika Veliki potok, s katerim naj bi v veliki meri rešili težave s poplavami do obsega 100-letnih vod. Pred poplavami bo ščitil predvsem središče mesta. Zadnje dni, ko so del države zajele obilne padavine, je tudi že uspešno prestal prvi preizkus. Gradnjo zadrževalnika, ki lahko zdrži do 573.355 kubičnih metrov vode in varuje do obsega 100-letnih vod, so v občini začeli poleti 2020. Glavna gradbena dela so bila končana spomladi, konec avgusta so ga priključili še na električno omrežje. Za nekaj več kot šest milijonov evrov je zadrževalnik zgradilo podjetje CGP.

KRKA DOMA

V občinah Osilnica in Kostel po umiritvi razmer nadaljujejo odpravljanje škode. Ta bo po prvih ocenah visoka. Na zaprosilo občin na pomoč pri čiščenju prihaja tudi Slovenska vojska, razmere si bo ogledal tudi minister za okolje in prostor Uroš Brežan. Po besedah županje Osilnice Alenke Kovač v občini danes ocenjujejo škodo in čistijo, kar je ostalo za dvodnevnimi obilnimi poplavami. Na cestah in dvoriščih je namreč ostalo veliko blata in mulja, struge okoliških vodotokov so zatrpane s kamenjem in lesom, kar je treba pred naslednjim dežjem očistiti. Po prvih ocenah je najbolj poškodovana državna cesta čez Osilnico, škoda je tudi na hišah in okolici. Po prvih ocenah naj bi v Osilnici poplavilo okoli 15 hiš, v Kostelu okoli 30. Uradno je dostop do Osilnice še vedno mogoč le preko Hrvaške, to je po cesti od Starega trga pri Ložu v občini Loška dolina, čez hrvaški Čabar in na mejni prehod Zamost. Za silo so sicer usposobili cesto Kostel-Osilnica, a je prehod po njej po besedah županje mogoč le na lastno odgovornost. Še nekaj časa bo ostala zaprta cesta čez Strmo reber, saj jo je v enem delu spodjedlo in bo po besedah županje najverjetneje treba zgraditi podporni zid.

Narasla Kolpa po ocenah črnomaljske občine z verjetno stoletnimi vodami na infrastrukturi v občini ni povzročila večje škode. Več bo znano, ko bo gladina reke upadla dovolj, da bo mogoče izvesti natančni pregled. Na Črnomaljskem predvidevajo, da je lahko prineseno drevesno plavje poškodovalo predvsem nekatere mostove in rečne jezove, predvidoma pa naj bi skupaj šlo za manjšo gmotno škodo, je ocenil črnomaljski župan Andrej Kavšek. Kolpa je tudi poplavila obrečne kampe, opaznejše škode tam po njegovem ni povzročila. Je pa rečno plavje ponekod močno poškodovalo in zvilo ob meji postavljeno panelno ograjo z rezilno žico. Kolpa je poplavila tudi v dolvodni sosednji Občini Metlika. Zalila je tamkajšnja kampa Primostek in Podzemelj. Ker so na Metliškem stanovanjske hiše od reke precej odmaknjene, pa druge infrastrukturne škode ni povzročila, je povedal metliški župan Darko Zevnik. Še največ škode naj bi voda povzročila enemu od kmetov, ki je svojo drobnico pasel ob Kolpi pri Rosalnicah. Narasla voda naj bi mu odnesla približno 300-glavo čredo ovac, je še navedel Zevnik.

Potem ko so se v ŠD SU Novo mesto sredi maja veselili naslova državnih prvakov v 1. Slovenski namiznoteniški ligi in si nato z vsemi selekcijami privoščili zaslužen počitek, so v zadnjih tednih zavihali rokave ter se odločno in zavzeto lotili priprav na novo sezono. Da ciljajo visoko, je jasno, prav tako je odličen že sam začetek sezone, pojasnjuje glavni trener Uroš Slatinšek. Ob tem dodajmo, da bodo SU-jevci tudi v prihajajoči sezoni večkrat v vlogi organizatorja tekmovanj. 15. oktobra bodo v ŠC Livada organizirali Državno prvenstvo v Paranamiznem tenisu, decembra pa bodo izvedli zaključni Božično novoletni turnir ter Odprto prvenstvo Novega mesta.

Osrednja informativna oddaja, 19.9.2022