Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih - Na sevniškem koncu bodo izboljšali vodooskrbo

Piše: RK

Čas objave:
02.09.2021 13:03

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Petra Majdič.

SVET NA KRKI
Evropska unija potrebuje močnejšo obrambo, da se bo lahko bolje odzivala na krizne razmere, je bilo slišati danes pred začetkom razprave obrambnih ministrov EU, ki bo osredotočena predvsem na Afganistan. Ministri bodo tako govorili tudi o evropskih enotah za hitro odzivanje, je pred srečanjem povedal zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borreli.

Računsko sodišče je v reviziji predlogu zaključnega računa državnega proračuna za lani izreklo pozitivno mnenje, pravilnosti njegove izvršitve pa mnenje s pridržkom. Med pogostejšimi je ugotovilo nepravilnosti pri plačah, pri dodeljevanju transferjev, prevzemanju in plačevanju obveznosti ter nepravilnosti predpisov s področij oddaje javnih naročil.

Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo zvečer v Stožicah igrala 1:1 s Slovaško in osvojila četrto točko na četrti tekmi. Čeprav je skupina še naprej odprta, pa je selektor Matjaž Kek po tekmi priznal, da točke še kako potrebujejo in da ni bil zadovoljen z izidom proti Slovaški. Nova priložnost bo v soboto proti Malti, a brez Josipa Iličića.

KRKA DOMA
V Občini Sevnica so v začetku tedna stekla gradbena dela v okviru širše zastavljenega projekta hidravličnih izboljšav tamkajšnjega vodovodnega sistema. Gre za nekaj manj kot 3,5 milijona evrov vreden projekt, od tega bo dobra dva milijona evropskega denarja, občina pa bo pokrila razliko v znesku dobrih 900.000 evrov. Glavni cilj je po besedah sevniškega župana Srečka Ocvirka povezava vodooskrbnih sistemov levega in desnega brega reke Save ter njuno medsebojno dopolnjevanje. Dela so začeli na sklopu vodovoda Log-Orle in vodovoda Šentjanž ter sklopu vodovoda Zabukovje-Sevnica in vodovoda Handija, so potrdili na sevniški občini. Projekt so zastavili v več etapah in na odsekih. Gradnjo naj bi predvidoma končali do konca leta 2023.

Prizadevanja na področju varovanja okolja in ohranjanju biotske raznovrstnosti s poudarkom na čebelarstvu Občina Krško nadgrajuje z gradnjo čebelarskega regijskega centra v okviru posavskega projekta Čebelarski mozaik v starem mestnem jedru. Gradnja je že v zaključni fazi, po načrtih naj bi bil zaključen konec oktobra. V lanskem letu so ta prizadevanja še nadgradili s projektom Čebelarski mozaik v skupni vrednosti okoli 350.000 evrov, sofinanciranim iz EU sklada za regionalni razvoj v višini 150.000 evrov. Poleg občine kot vodilnega partnerja sodelujejo še Čebelarska zveza Krško, Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Jurija Dalmatina Krško, Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško. S projektom želijo vzpostaviti skupno mrežo posavskih čebelarjev, zato v starem mestnem jedru Krškega gradijo čebelarski regijski center, za katerega bo Občina Krško namenila okoli 190.000 evrov in v katerem bo laboratorij z analizo medu in voska ter razstavno prodajni prostor s čebelarsko opremo. V sklopu projekta bodo uredili tudi urbane čebelnjake, medovite gredice, učne čebelarske poti, izvedli usposabljanja biodinamičnega čebelarjenja, strokovna izobraževanja in svetovanja, …. Cilj je ohranjanje čebelarjenja ter ozaveščanje o pomenu čebel in vzorni skrbi zanje.

Prvi šolski dan na Dolenjskem je minil v znamenju šolskih prijateljstev in novih smelih načrtov. Prag mirnske osnovne šole je včeraj prvič prestopilo 34 prvošolcev. 1. septembra prvošolci na Mirni že tradicionalno prestopijo šolski prag popoldne, skupaj s starši, brati in sestrami, včasih celo s starimi starši. Ob tej priložnosti na šoli pripravijo poseben program. Učitelji v prvem razredu imajo po besedah ravnateljice Osnovne šole Mirna Anice Marinčič še poseben pomene. Mirnski osnovnošolci sicer novo šolsko leto začenjajo v sveže prepleskani šoli in z novo pridobitvijo – večnamenskim asflatnim igriščem, na katerem bodo med drugim lahko igrali rokomet, košarko, tenis, se učili rolati in voziti kolo.

Osrednja informativna oddaja, 2.9.2021