ivo1 Svet24.si

»Če bi Jernej Šugman dvakrat, trikrat rekel ne,...

1_sanja grohar Svet24.si

Zakaj se je poslovila Sanja Grohar? To je njen ...

počivalšek Necenzurirano

Stotisoče evrov za nedelujoče aplikacije akterju...

lojze peterle pl1 Reporter.si

Lojze Peterle: Janša je odprl vse mogoče fronte,...

doncic Ekipa24.si

Morali so držati Dončića! Zgodilo se je po ...

Popevka 2022 Odkrito.si

Poglejte, kdo vse bo prepeval na Popevki 2022!

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Nagrada za OŠ Brežice

Piše: R.K.

Čas objave:
01.06.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Ajda Zorko.

SVET NA KRKI

Letošnji maj je bil, kot kaže, najbolj namočen maj v zadnjih 60 letih. Hkrati je bil tudi eden od treh najhladnejših majev po letu 1991. Vse to skupaj je vplivalo na vegetacijo, veliko  kmetovalcev zamuja s košnjo. A se zdaj obdobje precej svežega vremena zaključuje. Danes se začenja meteorološko poletje, počasi tudi k nam prihaja toplejši zrak.

Neznanca sta v ponedeljek okoli 7. ure zjutraj oropala bencinski servis na Celovški cesti v Ljubljani. Z nožem v roki sta vstopila v prodajalno in od uslužbencev zahtevala denar. Odnesla sta več tisoč evrov gotovine in peš pobegnila, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. V dogodku ni bil nihče poškodovan, policisti pa nadaljujejo z zbiranjem informacij o vseh okoliščinah dejanja.

KRKA DOMA

Zavod za šolstvo je včeraj podelil priznanja Blaža Kumerdeja za odlično partnerstvo pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Med drugim je priznanje za leto 2020 podelil tudi osnovni šoli Brežice. Ta izvaja program osnovne šole in prilagojeni program osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom od 1. do 9. razreda. Šola že vrsto let sodeluje z zavodom za šolstvo in pod vodstvom ravnateljice Marije Lubšina Novak uspešno uresničuje svojo vizijo v vseh oblikah svojega delovanja, saj vzpostavlja spodbudno učno okolje, ki omogoča nadpovprečno rast in vrhunsko kakovost, so utemeljitev povzeli v sporočilu zavoda za šolstvo.

V občini Osilnica so skupaj z občinama Kočevje in Kostel združili moči v projektu Junaki skrivnostnih gozdov, katerega del je tudi pot Petra Klepca. S tem želijo zgodbo o Petru Klepcu v večji meri tržiti za turizem, česar "v preteklosti skoraj ni bilo", pravi županja Alenka Kovač. 
Za začetek so v okviru projekta posodobili doživljajsko pot Petra Klepca. Temu so dodali digitalizacijo zgodbe o omenjenem junaku ustnega izročila in sejemsko dejavnost, v okviru katere predstavljajo lokalno kulinarično ponudbo, zeliščarstvo in spominke ter rokodelske izdelke na temo lokalnih mitoloških junakov.

Ob današnjem dnevu Dolenjskega muzeja so v Knezovi sobi odprli manjšo arheološko razstavo Ponikve pri Trebnjem - naselbina ob Temenici. Na njej predstavljajo naselbinske najdbe, ki so jih na tem najdišču odkrili med gradnjo dolenjske avtoceste mimo Trebnjega med letoma 2007 in 2008.  Gre za naselbinske najdbe vse od mlajše kamene dobe oziroma neolitika in bronaste dobe do antike ter zgodnjega srednjega veka. Raziskovalci so naleteli tudi na novejše najdbe. Razstava bo na ogled vsaj do februarja prihodnje leto.

Osrednja informativna oddaja, 1.6.2021