Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Nova večnamenska pot

Piše: R.K.

Čas objave:
04.05.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Zimske šolske počitnice, ki so običajno konec februarja, se bodo v prihodnjem šolskem letu za polovico države začele 30. januarja, za drugo pa 6. februarja, je ministrstvo konec aprila objavilo v Uradnem listu. Razlog za spremembo je nordijsko svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto potekalo v Planici med 21. februarjem in 5. marcem. Za zdaj še ni uradno, šolarji iz katerega dela Slovenije bodo na počitnice odšli prvi.

Do konca prvomajskih počitnic so prebivalci Slovenije unovčili 76 odstotkov izdanih turističnih bonov in 70 odstotkov izdanih bonov 21. Obe vrsti bonov je mogoče unovčiti do konca junija, na razpolago ostaja še 86 milijonov evrov potencialne vrednosti prvih in 56 milijonov evrov drugih.

KRKA DOMA

V Novem mestu se obeta nova neprekinjena večnamenska pot, ki bo skozi Regrčo vas in Šmihel povezala Gotno vas s Kandijsko cesto, kjer bodo sprehajalci in kolesarji že konec leta lahko preko brvi Loka–Kandija prečkali Krko in dosegli mestno jedro. Prvih štiristo metrov poti, ki bo ob potoku Težka voda segala od Kandijske ceste do mostiča na Lebanovi ulici, bodo začeli urejati že v tem mesecu, dela pa bodo potekala predvidoma do septembra. V prvi fazi ureditve večnamenske poti bo potekala preureditev obstoječe lokalne ceste, ki vodi od parkirišča ob Kandijski cesti do Ulice Mirana Jarca, in izgradnja novega 240 metrov dolgega kraka poti, ki se bo od Ulice Mirana Jarca usmeril proti strugi potoka in nato ob Težki vodi potekal do mostiča na Lebanovi ulici. Ob poti bo zgrajena javna razsvetljava, hkrati se bo rekonstruirala še obstoječa kanalizacija, v sklopu del pa je na Ulici Mirana Jarca predvidena tudi sprememba prometnega režima z novim obračališčem pred odcepom za večnamensko pot, s čimer bo za pešce in kolesarje zagotovljena njena varna uporaba. V drugi fazi del se bo izgradnja nadaljevala do mosta prek Težke vode v Šmihelu in od tam po t. i. Mordaxovem sprehajališču.

V Posavju bo zraslo gospodarsko logičstično središče Feniks. Projekt, vreden več sto milijonov evrov, so začeli pred 16. leti, je zastal, zdaj pa ga bodo v prihodnjih letih uresničili. Okoljski minister Andrej Vizjak, brežiški župan Ivan Molan in gospodarski minister Zdravko Počivalšek so danes podpisali pismo o nameri za vzpostavitev omenjenega središča. Gre za dogovor med brežiško občino in več ministrstvi o razdelitvi nalog pri zagonu gospodarsko-razvojnega projekta na približno sto hektarskem območju med avtocesto in vojaškim letališčem Cerklje ob Krki. Projekt predvideva razvoj vojaškega letališča z izgradnjo civilnega dela, razvoj poslovno-industrijsko-podpornih območij v njegovi neposredni bližini in raziskovalne dejavnosti. Z razvojem poslovnih con in izrabo prometnih povezav bi radi postavili enega glavnih razvojnih centrov tega dela Evrope. 

V Kočevju so začeli prenovo zelo dotrajane in poškodovane ceste od Gorenja do Stare Cerkve. Na okoli 600 metrov dolgem odseku bodo na novo preplastili vozišče in uredili odvajanje meteornih vod, predvideni so tudi izgradnja pločnika, ureditev kolesarske površine in javne razsvetljave. Omenjena cesto kot bližnjico pogosto uporabljajo vozniki, ki si želijo skrajšati pot med Ribnico in Novim mestom, zato je prometno precej obremenjena. Prenova naj bi bila končana do konca avgusta.

Brežiški policisti so včeraj z radarjem ujeli voznika osebnega avtomobila, ki je skozi Novo vas pri Mokricah, kjer velja omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro, vozil s 104 kilometri na uro. Zaradi kršitve cestno prometnih predpisov so vozniku izdali plačilni nalog v višini 750 evrov in izrekli stransko sankcijo devetih kazenskih točk, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Osrednja informativna oddaja, 4.5.2022