Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Novomeški svetniki potrdili proračun

Piše: R.K.

Čas objave:
30.05.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je danes pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

V 109. letu starosti je na svojem domu v Trstu umrl pisatelj Boris Pahor, je poročal Radio Slovenija. Vse življenje je opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Njegovo najbolj znano delo je Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi. Bil je prejemnik številnih priznanj, med njimi Prešernove nagrade, srebrnega častnega znaka RS in francoskega reda legije časti. Ob smrti Borisa Pahorja se vrstijo spominski zapisi slovenske politike. Odhajajoča vlada je na Twitterju zapisala, da se je poslovil velik človek, živa priča grozot totalitarizmov 20. stoletja, vzor narodne pripadnosti in življenjske pokončnosti. Pahorju se je poklonila tudi kandidatka za zunanjo ministrico Tanja Fajon in predsednica SD. Kot je dejala, je bil eden najbolj prevajanih slovenskih pisateljev in velik borec proti totalitarizmu.

Po vzletu z letališča v Splitu je včeraj z radarjev izginilo manjše letalo tipa Cessna s štirimi ljudmi na krovu, ki je bilo namenjeno v Nemčijo. Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je letalo izginilo na območju med Slunjem in Rakovico. Po neuradnih informacijah so bili v letalu trije nemški in en hrvaški državljan. Precej veliko hribovito in precej poraščeno območje preiskuje več kot sto policistov in članov gorske reševalne službe s pomočjo psov in dronov.

KRKA DOMA

Novomeški svetniki so na redni seji v drugi obravnavi, ki je upoštevala pripombe in predloge, potrdili predlog proračuna za prihodnje leto. Ta pri prihodkih predvideva 58,1 milijona evrov in pri odhodkih 67,1 milijona evrov ter še naprej ohranja postopno zniževanje zadolženosti, ki traja od leta 2015, je navedel župan Gregor Macedoni. Svetniki so po drugi obravnavi potrdili ustanovitev javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Novo mesto, čigar poglavitna naloga bo upravljanje z občinski nepremičninami, zagotavljanje državne in evropske denarne podpore in vodenje naložb. Svetniki so hkrati potrdili sklep o prenosu nepremičnin na sklad.

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je Občini Črnomelj nedavno potrdila denarno podporo za gradnjo gozdne ceste Cirnik-Banova rupa oz. zadnjega odseka gozdne ceste, ki bo v gozdovih med Ziljami in Adlešiči olajšala sečnjo in spravilo lesa. Država bo skupaj z davkom slabih 180.000 evrov vredno naložbo podprla s skoraj 87.000 evri. Društvo lastnikov gozdov ob Kolpi in Lahinji si sicer dobro desetletje prizadeva za gradnjo gozdne ceste, ki bi povezala območje med Ziljami in Adlešiči, kjer so prek Agrarne skupnosti Zilje-Balkovci že uredili velik del te povezave, neurejeno pa je še območje iz smeri Adlešičev oz. odsek Cirnik-Banova rupa, so pojasnili na črnomaljski občini. Gre za nekaj več kot dvokilometrski odsek gozdne ceste. Z njeno izgradnjo pa bodo lastnikom gozdov, ki se navezujejo na omenjeno cestno povezavo, omogočili sečnjo in spravilo lesa z zdaj težje dostopnih gozdnih območij.

Osrednja informativna oddaja, 30.5.2022