900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Odkrili skulpturo frančiškana z rastočo knjigo

Piše: R.K.

Čas objave:
19.12.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Odkrili skulpturo frančiškana z rastočo knjigo; V Sevnici rekonstrukcija kanalizacije in vodovoda; Krkaši danes s Širokim; Dolenjski policisti imeli konec tedna precej dela z alkoholiziranimi vozniki.

SVET NA KRKI

Na območju Vrhnike se je v nedeljo zaradi uporabe nedovoljene pirotehnike lažje poškodoval mladoletnik, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. V stanovanju mu je v rokah eksplodirala petarda. Mladoletnik naj bi petarde naročil preko spleta z vednostjo staršev. Policisti pa ob tem opozarjajo na nevarnost uporabe pirotehnike.

Ljubljansko okrožno sodišče je Marjana Grma, Mihaela Grma, Marka Belcla in Marjana Brajdiča spoznalo za krive storitve naklepnega dejanja posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom v primeru 77-letnika iz okolice Grosupljega. Sodnica Maja Povhe je četverico obsodila na skupno 39 let in tri mesece zapora. Sodba še ni pravnomočna.

KRKA DOMA

V Novem mestu so pred stavbo frančiškanskega samostana odkrili skulpturo frančiškana z rastočo knjigo. Pobudo za njeno izdelavo je dal mestni odbor za kulturno dediščino. Skulptura je delo akademskega kiparja Jerneja Malija, 30 tisoč evrov zanjo so zbrali z donacijami. Predsednik Odbora za kulturno dediščino Novo mesto Miha Japelj je poudaril, da je zgodovina novomeških frančiškanov tudi zgodovina Novega mesta in da samostan hrani bogat arhiv mestne in okoliške kronike. Novomeški frančiškani so živeli z ljudmi in so pomembni zaradi pastoralne dejavnosti, vzgoje, izobraževanja, kulture in mestnega razvoja, je dejal. Slavnostnega odkritja sta se udeležila tudi novomeški škof Andrej Saje in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V samostanu danes stalno živijo štirje bratje, svoj čas je tam bivalo tudi do 30 frančiškanov.

Na začetku Glavnega trga v starem mestnem jedru Sevnice v teh dneh poteka rekonstrukcija kanalizacijskega in vodovodnega omrežja. Poseg v dolžini okoli 100 metrov je bil zaradi dotrajanosti nujno potreben in se izvaja v sklopu rednega vzdrževanja komunalne infrastrukture. Skupaj z rekonstrukcijo kanalizacije in vodovoda je bila urejena tudi cev z optičnim kablom, ki tamkajšnjim stanovalcem omogoča priklop na širokopasovno optično omrežje.

Košarkarji Krke so se odpravili na Zlatibor, kjer jih na tretjemu turnirju Lige NL ABA 2 čakata dve tekmi. Prva jih čaka danes s Širokim, druga pa še v četrtek z Osijekom. Krkaši imajo v prvih petih tekmah prav toliko zmag in so skupaj z domžalskim Heliosom na vrhu lestvice.

Dolenjski policisti so imeli konec tedna kar precej dela z vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, v dveh primerih pa sta bila kršitelja vpletena v prometne nesreče. V eni od njih je bil na Poljanah pri Žužemberku vpleten 33-letnik, ki je v petek pijan vozil že v dopoldanskem času, ob prihodu policistov pa je spal v vozilu. Drugo nesrečo pa je povzročila 56-letna voznica v naselju Vočje v noči na soboto. Slednja je imela v litru izdihanega zraka 1,03 miligrama alkohola, zato so ji odvzeli vozniško dovoljenje ter ji prepovedali nadaljnjo vožnjo, v prekrškovnem postopku pa ji ob denarni kazni grozi tudi odvzem vozniškega dovoljenja.

Osrednja informativna oddaja 19.12.2022