900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Odprli nov oddelek za kardiologijo

Piše: R.K.

Čas objave:
18.10.2022 13:02

V današnji oddaji Krka ob enih: Nov oddelek za kardiologijo in naprava za magnetno resonanco; Kako se bo varčevalo?; Razbremenilni pogovori v Novem mestu.

SVET NA KRKI

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležili volitev predsednika republike, lahko svoj glas na predsedniških volitvah oddajo na predčasnem glasovanju. To bo potekalo na 96 voliščih po Sloveniji od danes do četrtka, vsak dan med 7. in 19. uro.

Sodeč po evidenci pogrešanih oseb, je v Sloveniji trenutno pogrešanih 244 oseb, vsako leto pa je povprečno prijavljenih okoli 500 pogrešanih, sonavedli na Generalni policijski upravi. Največ pogrešanih je odraslih in starejših oseb, še posebej pogosto gre za osebe z demenco ali drugimi starostnimi boleznimi. V več primerih gre tudi za izgubljene osebe v gorah ali zapustitve zdravstvenih ali negovalnih ustanov, delež mladoletnih pa je vseskozi nekje okoli 30 odstotkov vseh pogrešanih oseb, opažajo na policiji.

KRKA DOMA

V Splošni bolnišnici Novo mesto so odprli nov oddelek za kardiologijo, za katerega je bolnišnica odštela skoraj dva milijona evrov lastnega denarja. S pomočjo ministrstva za zdravje pa so nabavili novo sodobno magnetno-resonančno napravo in zanjo prenovili potrebne prostore. Tudi ta naložba je stala približno dva milijona evrov. Polovico denarja za omenjeno magnetno-resonančno napravo je prispevalo ministrstvo za zdravje, z "novim magnetom" in pred tem računalniško tomografijo ter z dvema novima naprava za rentgensko slikanje bodo pomembno dvignili kakovost bolnišnične radiološke diagnostike, so sporočili iz novomeške bolnišnice. Novi oddelek za kardiologijo so ocenili za razvojno in strokovno pomembno pridobitev. Na novo so sicer zgradili prostore s skupaj približno 710 kvadratnimi metri. Oddelek ima 30 bolniških postelj. Večina teh je, skladno z najnovejšim smernicami v zdravstvu, eno- ali dvoposteljnih. Naložba bo omogočala strokovno boljšo, kakovostnejšo, varnejšo in hitrejšo obravnavo srčnih bolnikov. 

Zaradi podražitev so nekatere mestne občine poleg priporočenih že uvedle dodatne ukrepe za manjšo porabo energentov, možnosti nadaljnjega ukrepanja pa še preučujejo. Novomeška občina je denimo do nadaljnjega zaprla bazen na Osnovni šoli Grm, olimpijskega centra v Češči vasi pa do nadaljnjega ne bodo ogrevali. Tamkajšnja vadba je sicer še možna. Nadaljnje odločitve o upravljanju objektov bodo v luči dobrega gospodarjenja sprejeli ob spremljanju razmer na trgu energentov, hkrati pa bo občina skušala doseči, da bi bil določen del športnih dejavnosti priznan kot nujen del reguliranega trga energentov. V Mestni občini Krško bodo pri varčevanju z energijo "sledili navodilom vladne uredbe", so sporočili iz občine. Predstavniki mestnih občin so sicer o energetski krizi govorili tudi na izredni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije. Tam so župani opozorili, da naraščajoči stroški energije ogrožajo delovanje javnih zavodov s področja kulture in športa ter da je treba sprejeti zaščitne ukrepe za kulturne in športne objekte. Župani so se dogovorili tudi, da bodo mestne občine, podobno kot pri soočanju z epidemijo covida-19, tudi pri sprejemanju ukrepov glede energetske krize, ki bi vplivali na občane, delovale usklajeno.

V Novem mestu se odpira podporna pogovorna skupina za mlade, ki se ji lahko pridružijo mladi do 28. leta. Namenjena je vsem, ki iščejo varen prostor, da izrazijo svoja doživljanja, poglede in dileme, s katerimi se srečujejo v življenju. Teme, o katerih bo tekel pogovor, bodo različne. Predvsem bodo to vsebine, ki jih bodo udeleženci prinesli seboj in o njih želeli govoriti. Delo bo potekalo v zaupnem okolju z največ šestih udeležencev. Pogovore bosta vodili Alenka Trifković in Irena Avsenik, specializantki realitetne psihoterapije. Prijave zbirajo na Društvu vezalka preko e-pošte drustvo.vezalka@gmail.com.

Osrednja informativna oddaja, 18.10.2022