Bobnar Golob Svet24.si

Jambrek je imel sicer krajšega, a Bobnarjeva ...

prostitucija Svet24.si

S prodajanjem spolnih storitev je zaslužila hišo

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

Boštjan Bandelj Reporter.si

Bivši študent Roberta Goloba je eden ...

neymar Ekipa24.si

Brazilci v solzah zapuščajo Katar: Hrvati po ...

Jan Zarnik Njena.si

Uganete, koliko je na Kmetiji shujšal Jan?

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Odprli prenovljeni odsek Ceste krških žrtev

Piše: R.K.

Čas objave:
18.11.2022 13:09

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Odprli prenovljeni odsek Ceste krških žrtev; V Osilnici in Kostelu po poplavah čakajo na finančno pomoč države; Nadomestno bivališče za Jožeta; Lokalne volitve 2022: Štirje kandidati v Šentrupertu.

SVET NA KRKI

Kandidati za župane in člane občinskih svetov imajo le še danes čas za nagovarjanje volivk in volivcev. Volilna kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami se namreč končuje, saj bo opolnoči nastopil volilni molk, ki bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. V času volilnega molka je vsako nagovarjanje volivcev prepovedano. Za kršitve so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3000 evrov.

Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ga obeležujemo danes, je namenjen ozaveščanju o stiskah otrok, ki so preživeli spolno zlorabo in potrebujejo pomoč. Lunina vila s kampanjo Če prijaviš, lahko ustaviš! opozarja na pomen pravočasne prijave spolnega nasilja nad otroki. Evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od 10 do 20 odstotkov otrok, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pa je žrtev spolne zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi deček.

KRKA DOMA

V Krškem so odprli prenovljeni odsek Ceste krških žrtev v mestnem jedru med Zatonom in policijsko postajo. Mestna občina Krško je v okviru dobrih 460.000 evrov vrednega projekta celovito prenovila tamkajšnjo cestno in drugo infrastrukturo. Družba Elektro Celje je ob tem uredila novo povezavo t. i. trafo postaj, podjetje Rudar pa toplovod. Med celovito prenovo Ceste krških žrtev od Zatona oz. natančneje od Karizme do križišča pri Policijski postaji Krško so prenovili vodovodne in optične napeljave, cestno razsvetljavo, kanalizacijo, pločnik in njeno cestišče, so sporočili s krške občine. Celotno prenovo so opravili v petih zaporednih korakih, dela pa so spremljale popolne premične prometne zapore.

V občinah Osilnica in Kostel so za prvo silo odpravili posledice poplav, ki so jih prizadele sredi in konec septembra, a glavnina sanacije je še pred njimi. Pri tem pa oba župana opozarjata, da brez pomoči države ne bo šlo. Te za zdaj ni na vidiku, saj v občinah čakajo državno komisijo, ki bo preverila ocenjevanje škode. Po besedah županje Osilnice Alenke Kovač trenutno izvajajo predvsem nujna sanacijska dela, predvsem tista, ki so povezana z državno infrastrukturo. Gre za sanacijo vodotokov in državno cesto od Kočevja do Osilnice na Strmi rebri (pri Podvrhu), kjer gradijo oporni zid in kjer je še vedno odprt le en pas. Županja pa ob tem opozarja na še eno težavo, namreč na veliko verjetnost, da jim bo država povrnila le del stroškov, ki jih bodo dejansko imeli s sanacijo. Merila, po katerih škodo ocenjuje država, so namreč stara več let in ne upoštevajo podražitev, do katerih je prišlo v zadnjih mesecih, pravi. Ob tem dodaja, da občina sama ne bo zmogla financirati sanacije.vPodobno kot v Osilnici so sicer tudi Kostelu za zdaj opravili le nujna sanacijska dela, medtem ko za preostalo čakajo na pomoč države. Podatka o tem, kdaj bo škodo prišla pregledat in ocenit državna komisija, v Osilnici in Kostelu nimajo.

V začetku julija je pogorela hiša krajanu na Kuzarjevem Kalu pri Novem mestu. Na pobudo MO Novo mesto, KS Prečna in Krajevne organizacije Rdečega križa Prečna je Rdeči križ Novo mesto zbiral sredstva za nadomestno prebivališče Jožeta, ki je ostal brez strehe nad glavo. V sredo so mu z zbranimi sredstvi dobavili bivalni kontejner, ki ga bo lahko uporabljal, saj se bliža zima. Kontejner nudi majhno kuhinjo, wc in sobo. Kontejner je bil plačan podjetju Rem iz Trebnjega, ostalo pa je še nekaj sredstev, iz katerih se bo pokril nadstrešek in manjši leseni objekt, ki bo služil za shrambo in delavnico. Jože je hvaležen in poln načrtov za naprej, veseli se selitve iz bivalne prikolice, ki mu je do sedaj nudila streho nad glavo.

LOKALNE VOLITVE 2022

Na nedeljskih županskih volitvah se bodo poleg sedanjega župana Andreja Martina Kostelca, ki kandidira s podporo volivcev, za županski stolček potegovali še trije kandidati. To so Zoran Saje, ki ga predlaga skupina volivcev, Zoran Kos s podporo Socialnih demokratov in Tomaž Ramovš s podporo skupine volivcev.

Osrednja informativna oddaja 18.11.2022