Aria SF Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zagorela superjahta italijanskega ...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Mislim, da me do »brezbesedja« lahko pripravi edino moj tri in pol letni Lev Odkrito.si

Ana Maria Mitič: »S težavami se je treba ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – Ohranja se tradicija pečenja božičnega kruha

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.01.2022 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Število aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom znova hitro narašča, včeraj so opravili 10.083 PCR-testov, s katerimi so potrdili 3829 okužb. Delež pozitivnih testov je bil tako skoraj 38-odstoten. V bolnišnicah zdravijo 550 bolnikov s covidom-19, 161 jih potrebuje intenzivno nego. Najmlajši je star 21 let. Umrlo je pet ljudi s covidom.

Večji del kristjanov danes obeležuje praznik Gospodovega razglašenja, imenovan tudi praznik svetih treh kraljev. Z njim se spominjajo prihoda kraljevih odposlancev, ki so prišli v Betlehem preverit, ali se je na božič res rodil odrešenik.

KRKA DOMA:
Na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje s prihodnjim šolskim letom uvajajo nov šolski program, računalniški tehnik. Kot je povedal ravnatelj Tomaž Markovič, program uvajajo na podlagi analize med učenci ter zaradi naraščajočih potreb lokalnega gospodarstva po tovrstnem znanju. Anketo o zanimanju za program so izvedli med učenci sedmih, osmih in devetih razredov osnovnih šol, iz katerih prihajajo njeni dijaki in izkazalo se je, da je program tehnike in računalništva zelo zaželen. Zato računajo, da bodo lahko zapolnili najmanj en oddelek.

Društvo podeželskih žena Dobrepolje Struge danes prireja državno razstavo poprtnikov iz več slovenskih pokrajin. Tradicionalni obredni božični kruh gospodinje še vedno pečejo v božičnem času, zaradi njegove dolge zgodovine pa so z njim povezane tudi različne šege in navade. Kot osrednja obredna jed je moral poprtnik stati na mizi od božiča do svetih treh kraljev, od leta 2013 pa je njegova priprava zavarovana kot nesnovna dediščina Slovenije.

Sinoči, nekaj po 19. uri, je v naselju Puščava na zavarovanem železniškem prehodu vlak trčil v osebno vozilo. Vozilo je s proge odbilo v odvodni jarek, kjer je obstalo na strehi. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so dve osebi, ki v času nesreče nista bili v vozilu, odpeljali na pregled v Zdravstveni dom.

Osrednja informativna oddaja, 6.1.2022

Krka ob enih