kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Po lanskih poplavah še čakajo na pomoč države

Piše: R.K.

Čas objave:
16.05.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Kostelu in Osilnici še vedno čakajo na finančno pomoč države po lanskih poplavah; Naj prostovoljki in naj prostovoljcu podelili priznanja.

SVET NA KRKI

Policija je v prvih štirih mesecih obravnavala 11.632 nezakonitih prehodov državne meje, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani. Daleč največ med njimi je bilo državljanov Afganistana, ki predstavljajo skoraj petino vseh nezakonitih prebežnikov, še naprej pa narašča tudi število državljanov Maroka, Rusije in Kube.

Agencija RS za okolje je za severovzhod Slovenije zaradi nalivov izdala rdeče opozorilo. Reke v vzhodni polovici države bodo danes močno narasle in lahko poplavljajo. Reki Ščavnica in Pesnica lahko danes poplavita v večjem obsegu, jutri tudi Krka. Reke v severovzhodni in jugovzhodni Sloveniji imajo velike pretoke, Krka in v manjšem obsegu tudi Pesnica, se še razlivata. Drugod po državi prevladujejo srednji pretoki rek. Reke večinoma upadajo, naraščajo pa že Kolpa v zgornjem toku, Lahinja in posamezne manjše reke v južni Sloveniji. Pretok Krke v spodnjem toku je ustaljen. 

KRKA DOMA

V občinah Kostel in Osilnica še vedno čakajo na finančno pomoč države po poplavah, ki so jih prizadele septembra lani. Škodo, ki jo je povzročila vodna ujma, so sicer za silo sanirali, temeljita sanacija pa jih še čaka. Brez pomoči države ne bodo zmogli, pravijo. Občina Kostel je za popravilo najnujnejše škode do zdaj zagotovila nekaj manj kot 94.000 evrov, ta znesek pa naj bi jim povrnilo ministrstvo za naravne vire in prostor, a denarja še niso dobili, čeprav bi ga morali že jeseni. Preostali denar, potreben za temeljitejšo sanacijo, naj bi jim ministrstvo zagotovilo glede na izvedene projekte, za kar so morali v občini pripraviti poseben načrt. Tako čakajo ureditev ceste Colnarji-Žaga, ki je bila med poplavami hudo poškodovana, ter sanaciji še dveh drugih cest. Projekte morajo praviloma izvesti še v letošnjem letu. Na denar še vedno čakajo tudi v občini Osilnica, kjer škodo za zdaj pokrivajo z lastnimi sredstvi, še niso dobili denarja, saj vlada o tem še ni sprejela potrebnega sklepa. Škoda ob poplavah v Osilnici je sicer ocenjena na nekaj manj kot 2,2 milijona evrov, od česar je večina škode nastala na državni cesti in vodotokih, in sicer za nekaj več kot 2,1 milijona evrov.

Letošnji Teden Rdečega križa Slovenije je potekal pod sloganom »Vse, kar delamo, delamo iz srca«, v telovadnici na OŠ Drska pa je Območno združenje RK Novo mesto pripravilo prireditev za vrtce, osnovne šole, srednje šole in fakultete. Na prireditvi so podelili tudi priznanje za Naj prostovoljko in Naj prostovoljca, ki sta ga prejela Neli Klevišar in Klemen Verček. Neli Klevišar je dijakinja 3. letnika Gimnazije Novo mesto in že od leta 2020 aktivno sodeluje kot prostovoljka Rdečega križa. V letošnjem šolskem letu je opravila 100 ur prostovoljskega dela. Že tretje leto izvaja Telefonsko družabništvo v okviru območnega združenja RK, je v tudi prostovoljka na Pediatričnem oddelku Splošne bolnišnice NM, kjer krajša čas najmlajšim pacientom. Sodelovala je tudi pri razdeljevanju daril starejšim občanom, sodeluje kot prostovoljka v krajevni knjižnici Škocjan. Klemen Verček je študent Fakultete za zdravstvene vede, smer fizioterapija je že sedem let član ekipe prve pomoči pri območnem združenju Rdečega križa in zaprisežen gasilec. V letošnjem šolskem letu je opravil je več kot 100 ur prostovoljnega dela. Samoiniciativno je izvedel delavnice prve pomoči za krajane vsake vasi posebej v krajevni skupnosti Bučna vas in del krajevne skupnosti Bršljin. Klemen je aktiven pri delavnicah za osnovnošolce od 3. do 5. razreda, ki jih izvaja skupaj s prostovoljko Darjo Brezovar, z naslovom Nesreča nikoli ne počiva. 

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih 16.5.2023