požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – Podeljena so letošnja priznanja za najboljše inovacije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.09.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Včeraj so ob 6703 PCR-testih potrdili 1324 novih koronavirusnih okužb, pozitivnih je bilo 19,7 odstotka testov. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 341 covidnih bolnikov, od tega 81 na intenzivni negi. Umrlo je šest covidnih bolnikov.

Poškodbe in stanje stavbe Državnega zbora po včerajšnjih protestih še ugotavljajo. Razbitih je več oken in vhodna vrata parlamenta, kocke so letele tudi v pročelje, policisti so uporabili tudi solzivec in vodni top. Po neuradnih informacijah portala N1 policija kot organizatorja protesta obravnava kranjskega lokalnega politika Zorana Stevanovića iz gibanja Resni.ca. Sam je sicer sporočil, da ga policija po javnem shodu ni niti enkrat kontaktirala.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so zaradi včerajšnjih protestov obravnavali pet oseb, od tega tri policiste in dve drugi osebi. Poškodovani so bili obravnavani na urgentnem kirurškem bloku.

KRKA DOMA:
Podeljena so letošnja priznanja za inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine. Na razpis je prispelo 22 predlogov, ki so jih pripravili inovatorji iz 10 podjetij. 8 inovacij je prejelo zlato priznanje, 13 srebrno in ena bronasto. Pet najbolje uvrščenih inovacij bo sodelovalo na vseslovenskem izboru, ki ga pripravlja Gospodarska zbornica Slovenija.

Največ mikroplastičnih delcev med slovenskimi rekami se nahaja v Savi, kažejo prvi rezultati spomladanskega vzorčenja slovenskih vodotokov glede onesnaženosti z makro- in mikroplastiko, ki je potekalo v okviru projekta Pirati plastike - dajmo Evropa! Med 23 vzorci jih je sicer mikroplastiko vsebovalo 12, največ so jih našli v pretočnem akumulacijskem jezeru med Krškim in Brežicami, sledita reki Krka pri Otočcu ter Lahinja v Črnomlju.

V Dolenjskem muzeju si še lahko ogledate obeležja, posvečena osamosvojitveni vojni na Dolenjskem. Pred zaprtjem razstave pa so v torek predstavili dokumentarne videoposnetke iz tistega časa. Avtor posnetkov je Franci Kek, ki je med drugim je dejal, da se takrat ni zavedal pomembnosti tega dela. Razstava o osamosvojitveni vojni na Dolenjskem je v novomeškem muzeju na ogled samo še do nedelje.

Osrednja informativna oddaja, 16.9.2021

Krka ob enih