Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Posodobili bodo namakalni sistem

Piše: R.K.

Čas objave:
09.11.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Posodobili bodo namakalni sistem; V novomeškem mestnem gozdu Portoval odprli rekreacijsko gozdno pot; V Kostelu podpisali pogodbo za gradnjo turističnega parka, začnejo prihodnje leto; Lokalne volitve 2022: Kdo so kandidati v občinah Škocjan in Mokronog-Trebelno

SVET NA KRKI

Prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal v torek, je po podatkih okrajnih volilnih komisij svoj glas oddalo 24.760 volivcev oz. 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Predčasno je možno pred nedeljskim glasovanjem glas oddati še danes in v četrtek.

Po ameriških vmesnih volitvah je jasno, da še nekaj časa ne bo znano, kdo bo nadziral večino v zveznem kongresu, od česar bosta odvisni preostali dve leti predsedniškega mandata Josepha Bidna. Razmerje sil med republikansko in demokratsko stranko se v nobenem primeru ne bo bistveno spremenilo. Edini odmeven odvzem senatnega sedeža je za zdaj v torek uspel demokratom v Pensilvaniji.

KRKA DOMA

Občina Brežice bila uspešna s prijavo na javni razpis Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za namen tehnološke posodobitve namakalnih sistemov. Občini je bilo odobrenih 285.000 evrov nepovratnih sredstev za prvo fazo posodobitve namakalnega sistema Arnovo selo. Projekt je načrtovan v dveh fazah v skupni ocenjeni vrednosti 580.000 evrov. Z izvedbo projekta posodobitve bo malim kmetovalcem na območju Arnovega sela omogočen bolj stabilen, večji in bolj kakovosten pridelek, s tem bo se bo posredno izboljšana tudi oskrba s hrano. Izvedba prve faze posodobitve sistema je predvidena v prvi polovici leta 2023.

V novomeškem mestnem gozdu Portoval so danes uradno odprli prenovljeno, približno dvokilometrsko utrjeno peščeno krožno rekreacijsko pot za pešce, kolesarje, sprehajalce in druge rekreativce. Pot se začne pri čolnarni v Irči vasi in se konča oz. navezuje na peščeno pot ob nogometnih igriščih športnega parka Portoval. Večji del poteka po obrežju ob robu Krkinega okljuka in gozda. Kjer je bilo možno, so njeno traso naslonili na uhojene poti. Ob poti so postavili štiri kamnite skulpture novomeških ljubiteljskih kiparjev. Pot so opremili s klopmi in koši za smeti, uredili so travnati območji za sestajanje z mizami in klopmi.Pri gradnji je bil potreben tudi arheološki nadzor, široka pa je poltretji meter, so navedli na novomeški občini. S sodelovanjem Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdnega gospodarstva Novo mesto bodo ob poti zasadili 110 drevesnih sadik, prva drevesa pa so občinski predstavniki posadili pred tednom. Naložba je skupaj z davkom Mestno občino Novo mesto stala 190.000 evrov.

Župan občine Kostel Ivan Črnkovič in predstavnik na razpisu občine izbranega podjetja MPi gradnje Florjan Plevčak sta podpisala pogodbo o izgradnji turističnega parka, s katerim želijo v Kostelu pomembno izboljšati turistično ponudbo. Zasebni investitor mora glavni del parka zgraditi v petih letih, v naslednjih petih letih še vse ostalo. Pogodba po besedah župana Črnkoviča predvideva, da bo investitor v prvih petih letih v Kostelu zgradil eno ali dve jezeri za kopanje do 200 ljudi, restavracijo s prehrano in odprto teraso, postajališče za 20 avtodomov in 10 šotorov za glamping. V naslednjih petih letih mota nato zgraditi še 10 hiš na drevesu, več športnih in eno otroško igrišče ter ribnik. Park bo investitor gradil na občinskem zemljišču, za katerega mu je občina ob plačilu 200.000 evrov pristojbine podelila stavbno pravico za 30 let. Ko bo omenjeno obdobje poteklo, bo stavbna pravica prešla nazaj na občino, ta pa se bo lahko po besedah Črnkoviča odločila, kako bo projekt peljala naprej. Zemljišče in zgrajene objekte na njem lahko odda investitorju v najem za novo obdobje, lahko pa se tudi odloči, da mu za objekte izplača odškodnino in park odda v najem komu drugemu. Investitor naj bi po besedah župana park začel graditi prihodnje leto, takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja.

LOKALNE VOLITVE 2022

Na prihajajočih županskih volitvah se bosta v občini Škocjan pomerila sedanji župan Jože Kepler, ki ga podpira Konferenca občinskega odbora SDS Škocjan in Franc Kocjan ki ga podpira Območni odbor SLS Škocjan.

V občini Mokronog-Trebelno pa za župane kandidirajo trije kandidati, in sicer Franc Glušič, sedanji župan Anton Maver in Uroš Pikl. Glušič in Maver kandidirata s podporo volivcev, medtem ko Pikla podpira Vesna - zelena stranka.

Osrednja informativna oddaja 9.11.2022