Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Potrdili letne programe

Piše: R.K.

Čas objave:
09.02.2023 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Potrdili letne programe na različnih področjih družbenih dejavnosti; Ob kulturnem prazniku številne prireditve

SVET NA KRKI

Slovenija bo Turčiji in Siriji za okrevanje po uničujočem potresu zagotovila humanitarno pomoč v višini 400.000 evrov, je danes po dopisni seji sporočila vlada. Polovico sredstev humanitarne pomoči bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca za pomoč prebivalcem po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije. Preostala sredstva bo Slovenija prispevala v Čezmejni sklad za Sirijo v okviru finančnega mehanizma urada ZN za humanitarne zadeve. Sredstva za humanitarno popotresno pomoč prebivalcem Turčije in Sirije bodo zagotovljena iz sredstev proračunske rezerve Slovenije.

Policisti so minuli ponedeljek med hišno preiskavo na območju Gornje Radgone pri 50-letniku odkrili manjši prirejen prostor za gojenje konoplje, v katerem je bilo 16 rastlin. Zasegli so tudi 10 kilogramov že posušenih konopljinih vršičkov, 1000 evrov, naprave za elektronsko komuniciranje in pripomočke za nadaljnjo prodajo, so sporočili policije.

KRKA DOMA

Občinski svet Občine Mirna je na 3. redni seji v tem mandatu je potrdil letne programe na različnih področjih družbenih dejavnosti, ki so podlaga za razpise za sofinanciranje programov in projektov. Potrdil je letne programe na področju socialnega in zdravstvenega varstva, športa, kulture in dejavnosti za otroke in mladino. Sprejeti programi predvidevajo, da bi letos na razpisih različnim prijaviteljem za njihove programe, projekte in redne dejavnosti lahko razdelili približno 80 tisoč evrov, kar je enako kot lani. In sicer je na voljo 10 tisoč evrov na področju socialnega in zdravstvenega varstva, 29 tisoč evrov na področju športa, približno 16.500 evrov na področju kulture in skoraj pet tisoč evrov za dejavnosti otrok in mladine, poleg tega pa še 10 tisoč evrov za sofinanciranje javnih prireditev in prav toliko za sofinanciranje kmetijstva. Valerija Jarm, višja svetovalka za področje družbenih dejavnosti na Občinski upravi Občine Mirna je povedala:  »Sprejeti letni programi omogočajo pripravo in objavo javnih razpisov. Aktivnosti, ki jih sofinanciramo prek javnih razpisov - torej športne, kulturne, socialne, mladinske in druge programe ter projekte - so pomembne za delovanje društev in omogočajo udejstvovanje naših občanov na različnih področjih in za vse generacije.«

Ob slovenskem kulturnem prazniku so v naši regiji potekale številne prireditve. Med drugim je v novomeški Športni dvorani Marof po dveh letih premora nastopil Simfonični orkester Glasbene šole Marjana Kozine, ki je dvorano napolnil do zadnjega kotička. Orkester je tokrat izvedel celovečerni koncert s pestrim glasbenim programom skupaj s 40-članskim Mešanim pevskim zborom. Solisti so bili Amaya (Maja Keuc) - vokal, Manja Slak - violina, Irena Yebuah Tiran - mezzosopran in Aleš Pavlin - tenor. Orkester je vodil dirigent Miro Saje, zborovodja pa je bil Blaž Klemenčič. 

Na osrednji občinski slovesnosti v Metliki so podelili priznanja na področju kulture – Ganglova priznanja in Ganglovo plaketo. Ganglova priznanja za izjemne kulturne stvaritve, ki so bile javnosti predstavljene v minulem enoletnem obdobju, so prejeli Prireditveni odbor Pridi zvečer na grad, Janez Pezdirec, za ohranjanje in raziskovanje nesnovne ljudske dediščine in Katja Banovec Vrviščar, za izjemni dosežek najboljše solistke na koncertu »Za bisernico in tamburaški orkester«. Najvišje občinsko priznanje na področju kulture, Ganglovo plaketo, je za pobudo in dolgoletno organizacijo Extempora mladih likovnikov Bele krajine, prejela Vladimira Škof.

V Črnomlju je bila prireditev ob kulturnem dnevu harmonikarsko obarvana, saj je najvišje priznanje - Župančičevo plaketo prejel Toni Verderber. Župančičevi diplomi sta prejela Fotoklub Črnomelj in Kulturno društvo Stari trg ob Kolpi. Slavnostna govornica je bila filmska ustvarjalka Maja Weiss, zbrane pa je nagovoril tudi župan Andrej Kavšek.

Osrednja informativna oddaja 9.2.2023