andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Potrdili občinski prostorski akt, ki v prostor umešča cestna povezavo na južni strani Novega mesta

Piše: R.K.

Čas objave:
14.03.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Potrdili občinski prostorski akt, ki v prostor umešča cestna povezavo na južni strani Novega mesta; Posavci pri umeščanju drugega bloka krške nuklearke za več dialoga z državo; Voznik za skoraj dvakrat prekoračil hitrost.

SVET NA KRKI

V Sloveniji se je število ponarejenih evrskih bankovcev in kovancev, umaknjenih iz obtoka, lani v primerjavi z letom 2021 povečalo, a se je njihova skupna vrednost znižala. Delež ponarejenih bankovcev po navedbah Banke Slovenije ostaja majhen, razmeroma majhna pa je tudi verjetnost, da bi prejeli ponaredek.

Madžarska naftna družba Mol je v okviru napovedanega prevzema OMV Slovenija napovedala prodajo 39 bencinskih servisov Shellu. Kot so danes sporočili iz skupine, transakcija vključuje bencinske servise tako iz Molove mreže kot iz mreže OMV Slovenija. Storitve na servisih bodo za kupce ostale nespremenjene, tudi delavci bodo ohranili zaposlitev.

KRKA DOMA

Novomeški svetniki so na zadnji seji potrdili občinski prostorski akt, ki v prostor umešča pomembno cestno povezavo na južni strani Novega mesta oz. t. i. južno zbirno cesto. Po občinskih podatkih gre za južno zbirno cesto, s katero bodo v Novem mestu prometno razbremenili ulico Ob Težki vodi, oz. za 1,6-kilometrsko traso, ki bo povezala Regrške Košenice s Poganci. Z južno zbirno cesto bo prometno omrežje urejeno tudi za stanovanjske soseske severno in južno od trase, hkrati pa bodo zagotovljeni pogoji za podrobnejše načrtovanje in gradnjo novih stanovanjskih sosesk. V občinskem podrobnem prostorskem načrtu so sicer načrtovane tudi prenove in novogradnje lokalnih cest in javnih poti, ki se navezujejo na bodočo cesto. Predvidena je še rekonstrukcija Belokranjske ceste v dolžini 400 metrov. 

V Posavju si pri umeščanju drugega bloka krške jedrske elektrarne (Jek 2) želijo več dialoga z državo. Hkrati upajo, da bo država Posavju kot regiji z jedrskim in drugimi energetskimi objekti dala zagotovila za razvoj tudi na drugih področjih, ne le v energetiki, so opozorili na svetu regije in v pogovoru z vodstvom družbe Gen energija. Razvojne potrebe Posavja morajo postati del projekta Jek 2, vlada pa mora pristopiti k pripravi predloga razvojnega zakona za Posavje. Ta naj vključuje tudi razvojne spodbude, so sklenili na svetu regije Posavje.

Sevniški policisti, ki so v ponedeljek izvajali nadzor hitrosti na glavni cesti iz smeri Krškega proti Logu, so ujeli 27-letnega voznika, ki je na cesti z omejeno hitrostjo na 90 kilometrov na uro vozil osebni avtomobil s hitrostjo 174 kilometrov na uro in tako skoraj za dvakrat prekoračil dovoljeno hitrost. Zakon o pravilih cestnega prometa za kršitev določa globo v višini 1200 evrov, vozniku pa se izreče 18 kazenskih točk. Na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti letos obravnavali 211 prometni nesreč in v 55 primerih ugotovili, da je bil vzrok za prometno nesrečo neprilagojena hitrost. Tudi v lanskem letu je delež prometnih nesreč, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti znašal 26 %. Hitrost je tako med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, tudi tistih, z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana z drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti in vožnjo pod vplivom alkohola. Voznike zato policisti pozivajo, naj prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti.

Osrednja informativna oddaja 14.3.2023