kamera Svet24.si

Žena zasačila profesorja v objemu študentke

tutan lenard Svet24.si

FOTO: To je najbrž edini slovenski par, ki živi ...

BITENC Necenzurirano

Bešič Loredan in Bitenc skupaj proti Breclju

zvezdan martic2 Reporter.si

Bo to novi predsednik uprave RTV Slovenija?

žan vipotnik maribor mm Ekipa24.si

Maribor je našel naslednika Žana Vipotnika? ...

tanja-postružnik-koren Njena.si

Ljubezen po domače: Na POP TV že imajo 11 novih ...

dragic 2 Ekipa24.si

Goran Dragić brutalno iskreno o svoji ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Preventiva pri rakih prebavil izjemno pomembna

Piše: R.K.

Čas objave:
17.03.2022 13:05

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

V Sloveniji je bilo konec leta 2021 nekaj manj kot 917.000 delovno aktivnih oseb, od katerih jih je več kot polovica odhajala na delo v drugo občino. Z delovnimi migracijami je najbolj obremenjena Ljubljana. Trzin ostaja najbolj "izrazito delovna" občina, saj ima delovnih mest 3,5-krat več kot delovno aktivnih prebivalcev.

Inflacija v območju z evrom je februarja na letni ravni znašala 5,9 odstotka, potem ko je bila januarja 5,1-odstotna. V EU je bila letna inflacija 6,2-odstotna, januarja pa 5,6-odstotna, je danes v drugi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. K februarski rasti so znova najbolj prispevale višje cene energije.

KRKA DOMA

Mesec marec je posvečen ozaveščanju o rakih prebavil, ki so ena največjih skupin rakov, saj za njimi zboli več kot 2.900 ljudi leno. Njihova pojavnost z izjemo raka želodca narašča. Uspešnost zdravljenja je zelo različna. Rak debelega črevesa in danke je že postal kronična in razmeroma dobro obvladljiva bolezen, povsem drugače je pri drugih rakih prebavil. Rak požiralnika, jeter, trebušne slinavke ter žolčnika in žolčevodov so glede na Register raka za Slovenijo med petimi raki, ki imajo najslabše 5-letno preživetje. Pet let po diagnozi preživi med 3 in 7 odstotkov ljudi, ki so zboleli za naštetimi raki. Eden ključnih dejavnikov, ki zelo vpliva na izid zdravljenja ter posledično višjega preživetja, je predvsem zgodnje odkrivanje. Pri tem so v veliko pomoč presejalni programi, ki pa je pri rakih prebavil na voljo le za debelo črevo in danko. Od tod tudi toliko boljši rezultati od drugih rakov prebavil. Drugi problem je, ker ljudje premalo poznajo te rake, ne poznajo simptomov in tudi praviloma prepozno odreagirajo ob težavah.

V Dobovi se je včeraj, dan pred današnjim uradnim odprtjem, v novozgrajeni otroški vrtec Najdihojca pri Osnovni šoli dr. Jožeta Toporišiča vselilo 82 otrok, ki so med njegovo gradnjo gostovali v šolskih prostorih. Pogodbena vrednost gradnje vrtca je znašala 1,6 milijona evrov, oprema je stala dodatnih nekaj manj kot 160.000 evrov. V novem nizkoenergetsko zasnovanem petoddelčnem vrtcu so tri pritlične igralnice, ena za starostno skupino od enega do treh let, ena za kombinirani oddelek in ena za starostno skupino od treh do šestih let. V nadstropju sta dodatni igralnici za drugo starostno skupino. Novi vrtčevski prostori bodo otrokom in zaposlenim omogočili boljše prostorske pogoje za delo, učenje in ustvarjanje. Brežiška občina je sicer zadnja leta zgradila nova otroška vrtca v Brežicah (2014) in pri osnovni šoli v Cerkljah ob Krki (2017). Lani je končala gradnjo vrtcev v Artičah in Dobovi. Med energetsko prenovo javnih stavb v občinski lasti so leta 2020 prenovili tudi šole z otroškimi vrtci, so še sporočili z brežiške občine.

Osrednja informativna oddaja, 17.3.2022