Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Previdno pri nabiranju gob

Piše: R.K.

Čas objave:
07.10.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Pričakujejo ukrepanje državnih institucij za rešitev situacije z nevarnimi potepuškimi psi; Previdno pri nabiranju gob; Zavarujmo se pred vlomi.

SVET NA KRKI

Nobelovo nagrado za mir letos prejmejo beloruski aktivist Ales Bjaljacki ter organizaciji za človekove pravice Memorial iz Rusije in Center za državljanske svoboščine iz Ukrajine, je danes sporočil Nobelov odbor. S tem so nagradili tri izjemne zagovornike človekovih pravic, demokracije in miroljubnega sožitja v treh sosednjih državah.

V 90. letu starosti je umrl skladatelj jazzovske in zabavne glasbe ter pianist Jure Robežnik, poročajo mediji. Podpisal se je pod več kot 150 glasbenih del, med katerimi so najbolj znane slovenske popevke.Konec 60. in v začetku 70. let je sledilo njegovo najbolj prepoznavno in mnogokrat nagrajeno obdobje, v katerem se je s skladbami, kot so Plaz, Tri korake v modro, Presenečenja, Ptica vrh Triglava, Mesto mladih, Eva in Lojze, Bila sva še otroka, Pegasto dekle, Mlade oči in Na vrhu nebotičnika, predstavljal na festivalih Slovenska popevka, Opatija in Vesela jesen. Leta 2017 je za doprinos k slovenski zabavni glasbi, ki jo je "obogatil s humanizmom in resničnim glasbenim občutenjem" prejel Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev, ki jo društvo namenja svojim članom za zaokroženi opus.

KRKA DOMA

Mestna občina Novo mesto v sodelovanju z Zavetiščem Turk, Lovsko družino Novo mesto, Medobčinskim redarstvom Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Policijsko postajo Novo mesto že dalj časa aktivno rešuje problematiko nevarnih potepuških psov na širšem območju Novega mesta. Psi so se združili v trop in intenzivno spreminjajo svojo lokacijo, ob posredovanju pristojnih služb se umaknejo ali razbežijo, posledično pa so pristojne službe kljub večkratnim poskusom pri odlovu neuspešne. V akcijo odlova so se prostovoljno vključili tudi občani Češče vasi, Podbreznika in Prečne. Odlov nevarnega tropa potepuških psov se je tako kljub usklajenemu sodelovanju deležnikov v vseh poskusih izkazal kot neučinkovit način njihove odstranitve, napadalni potepuški psi pa tako dnevno ogrožajo varnost občanov, tudi najranljivejših udeležencev v prometu, kot so otroci in kolesarji, plenijo divjad in svojo agresijo stopnjujejo. Novomeška občina zato k čimprejšnji vključitvi v reševanje situacije ponovno poziva Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

V teh dneh so gozdovi pravi raj za ljubitelje gob. V Gobarskem društvu Novo mesto zato opozarjajo, da se v gozdu obnašamo spoštljivo do narave ter upotevamo gobarski kodeks in gozdni bonton. Črt Šuštar, determinator svetovalec iz Gobarskega društva Novo mesto je poedal, da je med najbolj nevarnimi zamenjavami za užitne gobe zelena mušnica, ki je smrtno strupena, zgodi pa se predvsem takrat, ko ljudje nabirajo golobice, predvsem rjavo zeleno in zelenkasto golobico. Do zamenjave pride najpogosteje takrat, ko ljudje režejo samo klobuke in ne preverijo vseh značilnosti gobe. Rdečo mušnico ljudje zemenjujejo za karželj, pri nabiranju travniških kukmakov pa se pogosto zgodi zamenjava za karbolnega kukmaka, ki je strupen. Da do takšnih zamenjav ne bi prihajalo, si prizadevajo v Gobarskem društvu Novo mesto. Slednji sicer danes in jutri v Hiši kulinarike na novomeškem Glavnem trgu pripravljajo gobarsko razstavo, kjer je na ogled postavljenih okoli 300 različnih vrst gob.

Policisti iz PU Novo mesto so v zadnjem obdobju ponovno obravnavali več vlomov v avtomobile. Storilci so vlamljali v vozila na parkirnih mestih in v avtomobile, parkirane v gozdovih in na gozdnih poteh, v večini primerov so bili žrtve tisti vozniki, ki so na vidnih mestih v vozilih nezavarovane pustili različne predmete, tudi denarnice z dokumenti in denar. Storilci so v vozila vlamljali na način, da so razbili stekla na vozilu in poleg odtujenih predmetov povzročili tudi premoženjsko škodo na vozilu. 

Osrednja informativna oddaja, 7.10.2022