hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Pričakujejo 15 tisoč obiskovalcev

Piše: R.K.

Čas objave:
25.03.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Kmetijsko ministrstvo in združenja so ob začetku letošnje sadjarsko-poljedelske sezone vnovič pozvali k pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Spomnili so na tveganja, ki jih ima lahko nepravilna raba za zdravje ljudi in za okolje, vključno s čebelami in ostalimi opraševalci. Kot so poudarili, spodbujajo okolju prijazne tehnologije varstva rastlin, celovito ravnanje s kmetijskimi rastlinami in uporabo metod varstva rastlin z nizkim tveganjem. V ta namen so na Kmetijskem inštitutu Slovenije vzpostavili spletno stran za integrirano varstvo rastlin.

Analize vode v jarku ob Kompostarni Rosa na Vrhniki, ki je neobičajne barve in zelo smrdi, so potrdile, da gre za resno onesnaženje, iz prvih delnih analiz pa izhaja tudi, da voda "po svoji sestavi ustreza izcedni vodi iz kompostiranja". Na poziv občine so pristojni sprožili postopek suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja.

KRKA DOMA

Od danes do nedelje na peščeni ploščadi pred Supernovo Novo mesto poteka 26. Gregorjev sejem kmetijske opreme, vrtičkarstva, vinogradništva in sadjarstva. Na njem se bo do nedelje predstavilo več kot 150 razstavljavcev, Kmetijska zadruga Trebnje-Krka pa bo program obogatila z dodatnimi prireditvami. Na tretjem največjem slovenskem kmetijskem sejmu pričakujejo vsaj 15.000 obiskovalcev. Sejem poteka pod geslom Skupaj za samooskrbo. Sejemsko dogajanje bo pokrilo več kot dva hektarja razstavnih površin.

Žužemberški svetniki so na izredni seji soglasno potrdili projekta Oskrba s pitno vodo in Odvajanje in čiščenje odpadne vode. Gre za občinsko sekundarno nadgrajevanje že končanega regijskega suhokranjskega vodovoda in projekt okrepitve priključenosti prebivalcev na odvajanje in čiščenje odpadne vode. Na javni vodovodni sistem nameravajo na novo priključiti 455 prebivalcev. Projekt Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v Občini Žužemberk obsega gradnjo kanalizacije na Dvoru in v bližnji Sadinji vasi pri Dvoru. Zgraditi pa nameravajo sistem oz. del sistema odvajanja in čiščenja odpadne vode, s katerim bi v posamezni aglomeraciji dosegli tudi energijsko nevtralnost sistema oz. odvajanje odplak brez dodatne porabe energije.

V Šentjerneju so odprli nekaj več kot 800-metrsko učno pot, ki jo je občina s pomočjo projektnih partnerjev uredila na območju Osnovne šole Šentjernej in otroškega vrtca. Učna pot predstavlja občino v malem. Glavni cilj projekta je ohranitev ogroženih rastlinskih in živalskih vrst ter habitatnih tipov v povezavi s kulturno dediščino. Otrokom in drugim občanom pa želijo z njo približati naravovarstvene in kulturno-varstvene vsebine brez nepotrebnega poseganja v varovano naravno in kulturno dediščino.

Osrednja informativna oddaja, 25.3.2022