Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Pričakujejo 30 tisoč obiskovalcev

Piše: R.K.

Čas objave:
20.04.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Pričakujejo 30 tisoč obiskovalcev; V novomeški bolnišnici prvi koraki k trajnostni mobilnosti.

SVET NA KRKI

Osvežena časovnica gradnje severnega dela tretje razvojne osi, za katero so pristojni napovedovali, da bo predstavljena aprila, bo po novem, kot kaže, znana v maju. Dars in ministrstvo za infrastrukturo sta se namreč dogovorila, da bo opravljena še dodatna zunanja strokovna recenzija tehnološko najzahtevnejših odsekov, so pojasnili na Darsu.

Policija je v prvih treh mesecih letos obravnavala 8133 nedovoljenih vstopov v državo, v istem obdobju lani pa 2366. Najpogosteje so obravnavali državljane Afganistana, Maroka, Rusije in Kube. Največ nelegalnih prečkanj meje so tudi marca opazili na območju Policijske uprave Novo mesto.

KRKA DOMA

Tudi letos bo novomeški Glavni trg zadnji vikend v maju napolnilo pestro dogajanje v sklopu Festivala cvička. Prireditev bo potekala med 26. in 28. majem, tako kot lani, pa bo tudi letos združevala tri dogodke; 51. Teden cvička, Cvičkarijo in Pop-up wine festival. Dogajanje 51. Tedna cvička in Cvičkarije bo potekalo na novomeškem Glavnem trgu, Pop-up wine festival pa bo že tradicionalno na gradu Grm. Program bo postregel s tradicionalno povorko vinogradniških društev, kronanjem kralja cvička, razglasitvijo ambasadorja cvička in izvolitvijo cvičkove princese, študentskimi kmečkimi igrami in glasbenimi nastopi zasedb Dejana Vunjaka, Big Foot Mame, Dejana Dogaja, ansambla Stil in mnogih drugih društev in skupin iz lokalnega okolja. Bogat spremljevalni program poteka že od meseca marca, zaključil pa se bo na osrednji prireditvi. Potekala bo tudi akademija cvičkovega turizma in strokovni posvet, ki odpira razpravo o kulturi pitja vina, vinarstvu in doživljanju vina z novodobnimi pristopi in dolgoročno vizijo. Tudi letos bodo na Glavnem trgu postavili šotor, ki bo večji in višji kot lani, sprejel pa bo okoli 3500 ljudi. Direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac je dejal, da letos pričakujejo 30 tisoč obiskovalcev, želi pa si, da bi postala vseslovenska.

Pri Splošni bolnišnici Novo mesto so uradno odprli polnilnice za električna vozila in kolesarnico, ki bo delovala v okviru novomeškega sistema za izposojo koles. Za te prve korake v smeri trajnostne mobilnosti so odšteli približno 90.000 od 120.000 evrov, ki so jih dobili iz evropskih sredstev. Gre sicer za partnerski projekt Salomon, ki je vreden 335.000 evrov, v okviru katerega bodo v novomeški bolnišnici pripravili mobilnostni načrt in pilotne ukrepe, med katere spada tudi novo odprta infrastruktura. Po podatkih ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj je novomeška bolnišnica druga največja regionalna bolnišnica v državi , v njej se letno zdravi približno 20.000 pacientov, v njenih specialističnih ambulantah pa v letnem povprečju opravijo približno 170.000 pregledov.

Osrednja informativna oddaja, 20.4.2023