mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Priznanje Frana Gerbiča na Dolenjsko

Piše: R.K.

Čas objave:
07.04.2022 12:59

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je danes pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Danes obeležujemo svetovni dan zdravja, ki letos poteka v znamenju gesla Naš planet, naše zdravja. Ob tem se vrstijo pozivi k skrbi za lastno zdravje, pa tudi zdravje planeta, ki ima vpliv na zdravje ljudi. Ob dnevu bodo po Sloveniji potekale številne dejavnosti, povezane z zdravstveno preventivo in osveščanjem o pomenu zdravega življenja.

Skupina 11 držav članic EU, med njimi tudi Slovenija, je v skupni izjavi poudarila, da je najboljši način za dosego neodvisnosti unije od ruskih fosilnih goriv pospešitev zelenega prehoda za dosego podnebne nevtralnosti najpozneje do leta 2050.

KRKA DOMA

V Cerknici so podelili letošnje nagrade in priznanja Frana Gerbiča za dosežke v glasbeni vzgoji in izobraževanju. Med nagrajenci je tudi Petra Slak, učiteljica iz Glasbene šole Novo mesto, ki je prejela priznanje za izjemne uspehe na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja. Na Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto so zapisali, da je s svojo neustavljivo ustvarjalno energijo, prizadevnostjo, izjemnim čutom do pedagoškega dela in ljubeznijo do otrok močno prispevala k ugledu novomeške glasbene šole in njene prepoznavnosti v ožjem in širšem okolju. Dodali so, da ljubezen do glasbe že vrsto let uspešno prenaša na mlade generacije. V tridesetih letih njenega pedagoškega dela je izdala dva učbenika za učence in priročnika za učitelje za poučevanje predšolske glasbene vzgoje. Izdala je dve zgoščenki s svojimi skladbami Notna hiša in Čarobna glasbila ter z učenci in učitelji izvedla kar 12 glasbeno-scenskih predstav za otroke, ki si jih je skupno ogledalo kar 30.000 obiskovalcev. Ob letošnjem prejemu priznanja Frana Gerbiča pa je izdala dve glasbeni pravljici, ki sta izšli v tiskani obliki," so še zapisali na spletni strani novomeške glasbene šole.

Župan Ribnice Samo Pogorelc je ravnateljici Osnovne šola dr. Franceta Prešerna Ribnica Andreji Modic slovesno predal ključe novega šolskega kombija, namenjenega za prevoz učencev in prehrane iz centralne šole na podružnični šoli. Gre za prostorno in udobno vozilo, opremljeno s številnimi funkcijami za poenostavitev poti, s katerim se bo vsak dan 25 učencev prevažalo v šolo iz krajev, kjer ni organiziranega avtobusnega prevoza. Finančna sredstva za nakup vozila v vrednosti dobrih  29 tisoč evrov je zagotovila Občina Ribnica. Ravnateljica je ključe predala hišnikom šole, ki bodo skrbeli, da bo kombi dolgo in varno prevažal učence po zanimivih in lepih poteh.

V Novem mestu so v centru Hedera  uradno odprli nove prostore dnevnega Centra Sonček. Ta se je zadnji dve leti ubadal s prostorskimi težavami, od začetka jeseni pa deluje v prostorih v pritličju trgovsko-poslovnega centru Hedera v novomeškem Bršljinu. Center Sonček pa sicer sobiva z Društvom za cerebralno paralizo Sonček Dolenjske in Bele krajine ter novomeško enoto varstveno delovnega centra Zveze Sonček. V novih, popolnoma prenovljenih prostorih je na voljo dovolj prostora za delavnice za otroke, mladostnike ter odrasle s cerebralno paralizo in drugimi ovirami, za izobraževanja članov in drugih sodelavcev ter prostovoljcev, za kuharske delavnice, za športne, kulturne in družabne dejavnosti. 

Osrednja informativna oddaja, 7.4.2022